ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 34η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 34η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2023, 12:20
ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) δήλωσε ότι η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο» της βόρειας Γάζας, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες διέφυγαν προς τα νότια. «Είδαμε 50.000 κατοίκους της Γάζας να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στο βορρά», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι σε ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή σε εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που συνδέεται με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε αντίποινα για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το πλήγμα από δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 αφορούσε μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Αργά την Τετάρτη συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ξεχωριστά πλήγματα στη νότια Συρία, τα οποία, όπως είπαν, πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ. Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του Μπααλμπέκ στο Λίβανο, με στόχο ορισμένα στρατιωτικά σημεία στη νότια περιοχή, προκαλώντας κάποιες «υλικές απώλειες».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 10.569. Λέει ότι 4.324 από αυτούς ήταν παιδιά και ότι άλλοι 26.457 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε εκ νέου την προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εν μέσω αναφορών για διαπραγματεύσεις για προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς με αντάλλαγμα 10-15 ομήρους. 

Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι διεξάγονται συνομιλίες για την απελευθέρωση δώδεκα ομήρων, μεταξύ των οποίων έξι Αμερικανοί, με αντάλλαγμα τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα. 

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν σκοτώσει δεκάδες διοικητές της Χαμάς, καθώς τα στρατεύματα προχωρούν βαθύτερα στην ταλαιπωρημένη περιοχή, με ορισμένες μάχες στην «καρδιά της πόλης της Γάζας», δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές των IDF. Ωστόσο, υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τη σημασία των νεκρών διοικητών εντός της Χαμάς, και αναλυτές δήλωσαν ότι δεν υπήρχε καμία προφανής ένδειξη ότι η οργάνωση είχε ακόμη αποδυναμωθεί σημαντικά.

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει ότι έχει καταστρέψει 130 σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή ιατρικών προμηθειών του ΠΟΥ-UNRWA έφτασε στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας την Τετάρτη. Η UNRWA δήλωσε ότι ήταν μόλις η δεύτερη παράδοση σωτήριων προμηθειών στο νοσοκομείο από την έναρξη της πλήρους πολιορκίας της Γάζας. 

Εν τω μεταξύ, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης δήλωσε ότι όλοι οι δρόμοι που κατευθύνονται προς το νοσοκομείο al-Quds ήταν κλειστοί την Τετάρτη και ότι «οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο για να φτάσουν στους τραυματίες».

«Zωντανός εφιάλτης»

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Volker Türk, δήλωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο πέρασμα της Ράφα και στο νοσοκομείο El Arish στην Αίγυπτο την Τετάρτη, ο Türk περιέγραψε το συνοριακό πέρασμα στη Γάζα ως μια «άδικα, εξωφρενικά λεπτή» σανίδα σωτηρίας και ως «τις πύλες ενός ζωντανού εφιάλτη» όπου οι Παλαιστίνιοι πολίτες «ασφυκτιούν».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι υπάρχει κάτι «σαφώς λανθασμένο» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ λόγω του αριθμού των αμάχων που σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γκουτέρες, μιλώντας την Τετάρτη, δήλωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρξει ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να καλυφθούν οι «δραματικές» ανάγκες του πληθυσμού στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτήρισε την κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «ολοένα και πιο τραγική». Ο Γκρίφιθς, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι 158 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου - μεταξύ των οποίων 45 παιδιά. «Φτάνει πια», έγραψε την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back