ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 32η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 32η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2023, 09:53
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ιερουσαλήμ, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν αγρυπνία με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ημερών από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, με ένα κερί για κάθε θύμα. Οι συγγενείς των νεκρών συγκεντρώθηκαν στο Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ για να σηματοδοτήσουν ένα μήνα πένθους. 

Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υγειονομική αρχή της περιοχής. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 10.022, συμπεριλαμβανομένων 4.104 παιδιών. Ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι είχαν αποκόψει τη βόρεια Γάζα από το υπόλοιπο πολιορκημένο έδαφος και το σφυροκόπησαν με έντονες αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, θέτοντας τις βάσεις για μια αναμενόμενη ώθηση στα πυκνά όρια της πόλης της Γάζας και μια ακόμη πιο αιματηρή φάση του πολύμηνου πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η προστασία των αμάχων «πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, απάντησε λέγοντας: «Ντροπή σας».

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα κινδυνεύουν με θάνατο από την πείνα, καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται «επικίνδυνα», προειδοποίησε μια διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση. Η Riham Jafari, συντονίστρια υπεράσπισης και επικοινωνίας της ActionAid Palestine, δήλωσε ότι «τα κρούσματα αφυδάτωσης και υποσιτισμού αυξάνονται ραγδαία».

Τα αποθέματα καυσίμων για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν το νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο και θα εξαντληθούν εντός 48 ωρών, ανέφερε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου σε ένα tweet. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου al-Awda στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι θα μπορούσε να κλείσει εντελώς μέχρι το βράδυ της Τετάρτης λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή παραδεχόμενος ότι οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει μια διαρκή ανθρωπιστική παύση και μεγαλύτερο περιορισμό στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν ακόμη «έργο σε εξέλιξη».

Απώλεια εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με δημοσίευμα, υπάλληλοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψαν ένα υπόμνημα διαφωνίας με το οποίο υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να είναι πρόθυμη να ασκήσει δημόσια κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση. Το υπόμνημα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, υποδηλώνει μια αυξανόμενη απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των αμερικανών διπλωματών στην προσέγγιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην κρίση της Μέσης Ανατολής, γράφει το πρακτορείο.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι IDF δήλωσαν ότι εντόπισαν περίπου 30 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ νωρίτερα τη Δευτέρα και ότι «απαντούν με πυρά πυροβολικού προς την προέλευση των εκτοξεύσεων».

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, η οποία, όπως ισχυρίστηκαν, σταμάτησε προσωρινά τη δραστηριότητα σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια. 

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις τη Δευτέρα στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης αυξήθηκε σε τέσσερις, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις ισραηλινές δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη.

Αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη Γάζα κατά άλλα 25 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια σε 100 εκατ. ευρώ.

Η Νότια Αφρική ανακαλεί διπλωμάτες από το Ισραήλ για να αξιολογήσει τη σχέση της με τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της, λέγοντας ότι το Ισραήλ εμπλέκεται στη "συλλογική τιμωρία" των Παλαιστινίων.

Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου άσκησε την πιο άμεση κριτική του στην ισραηλινή κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, επικρίνοντας τα σχόλια δεξιών ισραηλινών υπουργών για τη Δυτική Όχθη και λέγοντας ότι ευθύνονται για «απαράδεκτη και προσβλητική ρητορική για τους Παλαιστίνιους».

Οι διοργανωτές των πορειών υπέρ της Παλαιστίνης που έχουν φέρει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Λονδίνου εξέφρασαν νέες ανησυχίες ότι μια μεγάλη διαμαρτυρία που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο θα μπορούσε να απαγορευτεί.

Με πληροφορίες από Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back