ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 28η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 28η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2023, 08:34
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν «ολοκληρώσει την περικύκλωση της πόλης της Γάζας» και μάχονται «με πλήρη ισχύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι. Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι, δήλωσε ότι τα στρατεύματα την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις και «βαθαίνουν» την επίγεια επίθεση στο εσωτερικό της πόλης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στα περίχωρα της πόλης της Γάζας. «Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της μάχης», είπε.

Τουλάχιστον 9.061 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 3.760 παιδιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Η τρέχουσα σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παρέσυρε εκατοντάδες άλλους ως ομήρους.

Πακέτο βοήθειας

Στις ΗΠΑ, η υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία κάτω βουλή του Κογκρέσου ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, αψηφώντας το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συμπεριληφθούν επίσης περισσότερα χρήματα για την Ουκρανία και άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Το νομοσχέδιο, το οποίο εκτρέπει κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την αμερικανική υπηρεσία είσπραξης φόρων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενώ ο Μπάιντεν απείλησε επίσης να ασκήσει βέτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια σειρά από «ανθρωπιστικές παύσεις» των μαχών στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα. Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιδιώξει «συγκεκριμένα βήματα» από το Ισραήλ για την «ελαχιστοποίηση της βλάβης» των αμάχων στη Γάζα. 

Την Παρασκευή αναμένεται να περάσει την ημέρα στο Ισραήλ, την τέταρτη επίσκεψή του από τις 7 Οκτωβρίου, πριν από άλλες υποχρεώσεις στην περιοχή. Ο Μπλίνκεν, αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή την Παρασκευή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι τέσσερα από τα σχολεία της στη Γάζα που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια υπέστησαν ζημιές σε λιγότερο από 24 ώρες. 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί και άλλοι πέντε να έχουν τραυματιστεί την Πέμπτη μετά τις ζημιές που υπέστη ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ανέφερε η υπηρεσία στην τελευταία της ενημέρωση. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπάλια την Πέμπτη.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο κατοικιών και κάτοικοι ανέφεραν ότι δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

H Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη σιιτική μαχητική οργάνωση, δήλωσε ότι επιτέθηκε σε 19 θέσεις στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης. Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι χρησιμοποίησε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε θέση διοίκησης του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή Shebaa Farms στα λιβανό-ισραηλινά σύνορα νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ παραδέχεται ότι πραγματοποίησε επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων με τη χρήση τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε για δεύτερη ημέρα για να επιτραπεί η εκκένωση ορισμένων τραυματισμένων Παλαιστινίων και κατόχων ξένων διαβατηρίων. 

«Απερίγραπτη» η κατάσταση στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας. Ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι η στοιχειώδης ασφάλεια του προσωπικού δεν μπορεί να εγγυηθεί προς το παρόν. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «απερίγραπτη».

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει», καθώς ο παλαιστινιακός λαός εκεί βρίσκεται σε «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας». Σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση για την άρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τα σχέδια αποδεκατισμού» της Λωρίδας της Γάζας και δήλωσαν ότι αισθάνονται «βαθύτερη φρίκη» για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back