ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 20η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 20η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2023, 12:23
ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 6.546 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών. 

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 756 ανθρώπους -εκ των οποίων 344 παιδιά- που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν τραυματιστεί 17.439 άτομα. 

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι αποδέχεται ότι «έχουν σκοτωθεί αθώοι και αυτό είναι το τίμημα της διεξαγωγής ενός πολέμου... [Αλλά] δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον αριθμό που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι».

Ο Μπάιντεν απηύθυνε νέα έκκληση για λύση δύο κρατών κάποια στιγμή μετά το τέλος της τρέχουσας μάχης Ισραήλ-Χαμάς, καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εργαστούν για να ζήσουν ειρηνικά μαζί. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «δεν απαίτησε» από το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ «προετοιμάζεται» για την χερσαία εισβολή στη Γάζα με στόχο την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο «εργάζεται νυχθημερόν» για να φτάσει στη νίκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, συναντήθηκε την Τετάρτη στη Χάγη με ανώτερους αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Η επίσκεψη του Μαλίκι έγινε μία ημέρα αφότου εξέφρασε τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Παλαιστινιακή Αρχή ελέγχεται από τη Φατάχ και κυβερνά εν μέρει τη Δυτική Όχθη- διεκδικεί επίσης τη Γάζα, αλλά δεν έχει κανέναν έλεγχο εκεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε την Τετάρτη τη Χαμάς να προσκομίσει αποδείξεις για τη ζωή των ομήρων που κρατά και να τους απελευθερώσει όλους για λόγους υγείας. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού η άμεση ιατρική πρόσβαση για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Οι προσπάθειες αρωγής στη Γάζα θα αναγκαστούν να σταματήσουν το βράδυ της Τετάρτης, εάν δεν φτάσουν καύσιμα, προειδοποίησε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA). Τα νοσοκομεία, τα αρτοποιεία και οι αντλίες νερού ενδέχεται επίσης να σταματήσουν να λειτουργούν. Η Oxfam κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου κατά των αμάχων της Γάζας.

Ένα σχολείο που παρέχει καταφύγιο σε Παλαιστίνιους στη Γάζα υπέστη «σοβαρές παράπλευρες απώλειες» εξαιτίας ενός «χτυπήματος από κοντινή απόσταση», δήλωσε η UNRWA. Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι 44 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, ανέφερε. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι.


Χάος στα νοσοκομεία

Αποστολή του Ερυθρού Σταυρού για την αξιολόγηση της κατάστασης των νοσοκομείων της Γάζας περιέγραψε σκηνές χάους και εξάντλησης μπροστά στον πλήρη αποκλεισμό, την κρίσιμη έλλειψη καυσίμων και τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από αυτό που αποκάλεσε ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία διαστρέβλωσε τις παρατηρήσεις του στον ΟΗΕ για να υπονοήσει ότι δικαιολόγησε τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ ζήτησε την παραίτησή του και προχώρησε στην ανάκληση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ερντογάν δήλωσε σε βουλευτές του κόμματός του ότι η Χαμάς «είναι μια απελευθερωτική ομάδα, μουτζαχεντίν, που υπερασπίζονται τα εδάφη τους». Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια σημαντική ανακάλυψη στις διαπραγματεύσεις στις οποίες ηγείται για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αν και η κυβέρνησή του προειδοποίησε ότι μια εισβολή του Ισραήλ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα ήταν «λάθος» αν το Ισραήλ εξαπέλυε μια «μαζική» χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος επίσης προέτρεψε σε προσπάθειες «για να αποφευχθεί μια χερσαία εισβολή».

Ο αποκλεισμός από το Ισραήλ έχει εξουδετερώσει την οικονομία της Γάζας και έχει καταστήσει το 80% των κατοίκων της εξαρτημένο από τη διεθνή βοήθεια, ακόμη και πριν ξεσπάσει η τρέχουσα κρίση, δήλωσε ο ΟΗΕ. Είπε ότι ο αποκλεισμός «δεκαετιών» είχε αφήσει τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και την ανεργία στο 45%.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back