ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 17η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 17η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2023, 14:02
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα δεύτερο κονβόι βοήθειας 14 φορτηγών εισήλθε στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα χθες Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς. Ο Γκρίφιθς έκανε λόγο για μια «μικρή αχτίδα ελπίδας για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζονται περισσότερα, πολύ περισσότερα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και χαιρέτισε τις δύο πρώτες αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι ηγέτες «επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει τώρα συνεχής ροή αυτής της κρίσιμης βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει 4.741 Παλαιστίνιους, ενώ 15.898 έχουν τραυματιστεί. Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι το 40% των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ήταν παιδιά. Το Ισραήλ εξαπολύει τις επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όταν σε επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί, κυρίως άμαχοι.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι εντείνει τις επιθέσεις στη βόρεια Γάζα και προειδοποίησε ότι όποιος παραμένει κινδυνεύει να θεωρηθεί συμπαθών της τρομοκρατίας.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει επίσης τις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς. Οι επιθέσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια «για τη δική σας ασφάλεια».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι 29 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας λένε ότι οι μειωμένες προμήθειες καυσίμων θέτουν δεκάδες πρόωρα μωρά που είναι συνδεδεμένα σε θερμοκοιτίδες σε κίνδυνο επικείμενου θανάτου. Η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν 130 πρόωρα μωρά σε «σοβαρό κίνδυνο», ενώ ορισμένα νοσοκομεία λένε ότι απέχουν ώρες από το να ξεμείνουν από καύσιμα για γεννήτριες.


Οι αιχμάλωτοι

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται αιχμάλωτοι επιβεβαιώθηκε ότι είναι 212. Η απελευθέρωση δύο Αμερικανών την Παρασκευή δημιούργησε ελπίδες ότι άλλοι μπορεί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά στο Λίβανο μετά την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και αντιαεροπορικών πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ. Η χώρα δήλωσε ότι σχεδιάζει να εκκενώσει 14 επιπλέον κοινότητες στην περιοχή.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στα νότια περίχωρα της πόλης Αϊταρούν, στο νότιο Λίβανο, μετέδωσαν αργά την Κυριακή τα λιβανέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης του NNA.

Το Ισραήλ έπληξε επίσης τη Δυτική Όχθη, πλήττοντας νωρίς την Κυριακή ένα συγκρότημα κάτω από ένα τζαμί, το οποίο ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς.


Οι προειδοποιήσεις

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Κυριακή τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει δεύτερο πολεμικό μέτωπο με το Ισραήλ. Είπε: «Η Νιγηρία δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη: Αν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα λαχταρήσει τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου. Θα κάνει το λάθος της ζωής της. Θα την χτυπήσουμε με δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί και η σημασία γι' αυτήν και για τη χώρα του Λιβάνου θα είναι καταστροφική».


Αναμένουν κλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα κλιμακωθεί μέσω της εμπλοκής των πληρεξουσίων του Ιράν. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Δεν θέλουμε να δούμε τις δυνάμεις μας ή το προσωπικό μας να δέχονται πυρά. Αλλά αν αυτό συμβεί, είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».

Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να συζητήσουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα επισκεφθούν το Ισραήλ. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες «θα φτάσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη» και θα συναντηθούν με τον Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί την Τεχεράνη τη Δευτέρα.

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συζήτησαν τα μέσα για να σταματήσουν τα ισραηλινά «βάναυσα εγκλήματα» στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της αργά την Κυριακή.

Η Τουρκία έστειλε την Κυριακή στην Αίγυπτο το προεδρικό της αεροσκάφος με ιατρική ομάδα και προμήθειες, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Ο Τζάστιν Ουέλμπι, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν έχει «ιδέα» πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αγγλικανικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και ότι η παραδοχή ισραηλινής ενοχής θα μπορούσε να ισοδυναμεί με αντισημιτική συκοφαντία.


Διαδηλώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο και το Λονδίνο για να αντιταχθούν στον αντισημιτισμό και να υποστηρίξουν το Ισραήλ την Κυριακή. «Είναι ανυπόφορο το γεγονός ότι οι Εβραίοι ζουν και πάλι με φόβο σήμερα - από όλα τα μέρη στη χώρα μας», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο πλήθος στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, το οποίο υπολογίζεται σε 20.000 από τους διοργανωτές και 10.000 από την αστυνομία.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Παρίσι στην πρώτη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που επέτρεψε η αστυνομία μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 15.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Φωτογραφία: UNRWA


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back