ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 13η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 13η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2023, 13:16
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας μόλις ανάρτησαν μια ενημέρωση στο Χ στην οποία ανέφεραν ότι «συνεχίζουν να επιτίθενται συνεχώς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συμφώνησε να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα για να επιτραπεί η είσοδος σε 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μπλοκάρουν ένα ψήφισμα που ζητούσε από το Ισραήλ να επιτρέψει ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Λωρίδα της Γάζας, μια παύση των μαχών και άρση της εντολής να εγκαταλείψουν οι άμαχοι το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Οι οργισμένες διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι σε διάφορες χώρες διαδήλωσαν κατά των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω αυξανόμενης οργής για την έκρηξη στο νοσοκομείο. Ένα κάλεσμα του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου για μια «ημέρα οργής» ακολούθησε διαδηλώσεις στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Τυνησία, την Τουρκία, το Μαρόκο και το Ιράν.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι πιστεύει ότι η οργάνωση θα ήταν πρόθυμη να απελευθερώσει ορισμένους ομήρους εάν το Ισραήλ συμφωνούσε σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός. 

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, δήλωσαν ακτιβιστές, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που ακολούθησε υπαίθρια συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον με την οποία ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να διευκολύνουν την κατάπαυση του πυρός. Η δράση σχεδιάστηκε από τις οργανώσεις Jewish Voice for Peace και If Not Now, δύο οργανώσεις υπό εβραϊκή ηγεσία που ζητούν την απελευθέρωση των Παλαιστινίων. Οι ακτιβιστές φορούσαν μπλούζες που έγραφαν «κατάπαυση του πυρός τώρα» και κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Οι Εβραίοι λένε να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων».

Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο αγόρια προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε ελαστικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ όταν πυροβολήθηκαν. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν ότι εξετάζουν το περιστατικό.

Η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει εντοπίσει 199 ομήρους, ενώ η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι κρατάει 200 έως 250. Στους ομήρους περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων θα απορρίψουν τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει τη χερσόνησο σε βάση για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε τον ταξιδιωτικό συναγερμό για τον Λίβανο σε «μην ταξιδεύετε», ενώ επέτρεψε την εθελοντική, προσωρινή αναχώρηση των μελών των οικογενειών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back