Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος, εβδομάδα τρίτη…

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος, εβδομάδα τρίτη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2022, 10:10
ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπήκε στην τρίτη εβδομάδα της και αποκτάει πλέον χαρακτηριστικά γενικευμένου πολέμου. Άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους, πόλεις καταστρέφονται, ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να εξακριβωθούν πολλές από τις πληροφορίες που προέρχονται από τις δύο πλευρές, καθώς η σύρραξη περιλαμβάνει πολλές ψεύτικες ή «ημιαληθείς» ειδήσεις.

Στα των επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι ο ρώσικος στρατός προσπαθεί να εισβάλλει στο Κίεβο, με τις ΗΠΑ να μην μπορούν να εκτιμήσουν πότε θα γίνει αυτό, αλλά σημειώνοντας ότι η πρωτεύουσα είναι καλά οχυρωμένη. Επίσης, εκτιμούν ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να περικυκλώσουν μεγάλες πόλεις (Τσέρνιγκοφ, Χάρκοβο, Μαριούπολη) και ότι το διαβόητο κομβόι διαλύθηκε και αναδιατάχθηκε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων


Οι συνομιλίες στην Αττάλεια δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Εκτός από καθαυτό πολεμικά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια. Μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις. «Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χτύπησε ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (...). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 πολίτες έχουν εκκενωθεί τις τελευταίες μέρες από τις υπό πολιορκία πόλεις. Σύμφωνα το TASS, πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Ένα μικρό φως ελπίδας φαίνεται να υπάρχει από δύο χτεσινές δηλώσεις: Μια της ουκρανικής πλευράς, ότι παρότι θέλει, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ άμεσα (είναι ένας από τους όρους που βάζουν οι επιτιθέμενοι…) και μια της ρωσικής, ότι χρειάζεται προετοιμασία ακόμα, για μια απευθείας συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν. Καμία τους δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία, βέβαια…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3