Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο;

Εικόνα του άρθρου Ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2018, 20:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ιστορικό κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη παραμένει ένα άδειο κουφάρι. Και πάνω σε αυτό το άδειο κουφάρι οι πολιτικές «ξιφομαχίες» δεν λείπουν. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπέδειξε σήμερα (εκ νέου) ως υπεύθυνη για τη μη αξιοποίηση του κτιρίου αυτού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. 

Το κτίριο επί της οδού Δομπόλη βγήκε από το… συρτάρι με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, με τον δεύτερο να παραδίδει στον πρώτο ενημερωτικό σημείωμα για την υπόθεση.

Η συνάντηση αυτή προκάλεσε έντονη ενόχληση στον κ. Καχριμάνη, ο οποίος έθεσε ζήτημα ηθικής τάξης. «Θεωρώ ότι, για λόγους ηθικής τάξης και σεβόμενοι την πλειοψηφία των Ηπειρωτών, θα έπρεπε να καλέσουν την Περιφέρεια Ηπείρου και μετά να κάνουν οποιεσδήποτε συζητήσεις, είτε κομματικές είτε οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο περιφερειάρχης. Κι αυτό επειδή, όπως ανέφερε, η Περιφέρεια Ηπείρου ασχολήθηκε με τις δυνατότητες αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, προχωρώντας στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Η μελέτη αυτή κατέληξε στην αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ) για τη στέγαση φοιτητών αλλά και για εμπορικές χρήσεις παράλληλα. Το 2013, όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με γενική γραμματέα τότε τη Βίκυ Ευταξά, δεν αποδέχτηκε τον σχεδιασμό αυτόν. «Κι ενώ εμείς είχαμε προχωρήσει τις διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ, η κ. Ευταξά δεν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα για να ασχοληθούμε με το κτίριο, με αποτέλεσμα να πληρώσουμε δικαστικώς τη δαπάνη που κάναμε για τα πρώτα στάδια προετοιμασίας ΣΔΙΤ» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. Σημειωτέον ότι το κτίριο βρίσκεται στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομίας.

Ο περιφερειάρχης κατηγόρησε λοιπόν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου. «Οι ίδιοι έπρεπε να ψάχνονται να λύσουν το θέμα, αλλά είδαμε χτες να συζητάνε γι’ αυτό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κι αυτή που πραγματικά έδειξε ενδιαφέρον, δηλαδή η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, δεν εκλήθη πουθενά» κατέληξε.

Ποια είναι η ουσία  της όλης υπόθεσης πέραν της διεκδίκησης… του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος; Το (μισό) κτιριακό συγκρότημα επί της οδού Δομπόλη παραμένει εγκαταλελειμμένο και χωρίς να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης, με εξαίρεση τη μελέτη σκοπιμότητας που είχε κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back