ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ποιοι θα κρίνουν την κεντρική πλατεία

Εικόνα του άρθρου Ποιοι θα κρίνουν την κεντρική πλατεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2017, 00:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κι άλλη μία παράταση για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης των Ιωαννίνων. Αυτή τη φορά, η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει το νέο έτος, στις 12 Ιανουαρίου. Μεμονωμένοι αρχιτέκτονες αλλά και αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την... αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ιωαννιτών, με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησε στη συγκρότηση της επιτροπής που θα κρίνει τις αρχιτεκτονικές προτάσεις. Η επιτροπή είναι πενταμελής: Τρία μέλη προέρχονται με κλήρωση από τη λίστα κριτών που διατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), ένα μέλος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και ένα μέλος... «εκ προσωπικοτήτων».

Η «προσωπικότητα» αποτελεί επιλογή της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τη θέση αυτή στην κριτική επιτροπή καταλαμβάνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προστασία και ανάδειξη μνημείων και συνόλων. Αναπληρωτής της ορίστηκε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Πανέτσος.

Από τη λίστα κριτών του υπουργείου ΠΕΚΑ, κληρώθηκαν ο Νικόλαος Καλογήρου, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού ΑΠΘ (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Θ. Μακροπόδη), ο Δημήτρης Ησαΐας, καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με αναπληρώτρια την αρχιτέκτονα Άννα Μελανίτου), και ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο).

Εκπρόσωπος του Δήμου στην επιτροπή θα είναι ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Τσουκανέλης (με αναπληρώτρια τη Μαρία Χατζηαντωνίου).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back