ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιο το μέλλον των κέντρων πρόληψης;

Εικόνα του άρθρου Ποιο το μέλλον των κέντρων πρόληψης;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2017, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ανησυχία του ότι μια ωραία πρωΐα μπορεί να καταργηθούν τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ.) εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων Στέφανος Τζιμογιάννης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του κέντρου πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία».

Τον περασμένο Αύγουστο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για το νέο θεσμικό πλαίσιο των κέντρων πρόληψης. Η ομάδα αυτή εργασίας δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κοινό πόρισμα, με τις προτάσεις που υπάρχουν να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Τζιμογιάννης, το υπουργείο Υγείας προτείνει την κατάργηση των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών (με τη μορφή αυτή λειτουργούν σήμερα τα κέντρα πρόληψης) και την ένταξη των κέντρων στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης προτείνουν τη μετατροπή σε αυτόνομο αυτοδιοικητικό οργανισμό και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τη διατήρηση των κέντρων πρόληψης ως έχουν με παράλληλη βελτίωση της συνεργασίας τους με τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Το Πανελλήνιο Δίκτυο των Φορέων Πρόληψης, αντιπροσωπευτικό όργανο των διοικήσεων των κέντρων, συμφωνεί με την πρόταση της ΚΕΔΕ. Ο κ. Τσιμογιάννης, ωστόσο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Δίκτυο δεν συμμετέχει στην ομάδα εργασίας. «Δεν μπορεί να μη συμμετέχουν σε τέτοιες συλλογικές διαδικασίες άτομα  που κουβαλάνε μια εμπειρία 22 ετών στον χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων» τόνισε. Υπενθύμισε δε ότι το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία τα κέντρα πρόληψης πρέπει να αντικατασταθούν με 13 περιφερειακά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Τι μέλλει γενέσθαι; Η ανησυχία του Πανελλαδικού Δικτύου επιτάθηκε από τη στιγμή που, ενώ δεν έχει βγει κάποιο πόρισμα από την ομάδα εργασίας, στο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας «συμπεριλαμβάνονται με συγκεκαλυμμένο δράσεις κατά των εξαρτήσεων από κέντρα υγείας» όπως είπε ο κ. Τζιμογιάννης.

«Υπάρχει ένα θολό τοπίο για το μέλλον των κέντρων πρόληψης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση του Δικτύου περί διατήρησης των κέντρων πρόληψης και ενίσχυσης της λειτουργίας τους είναι απαύγασμα μιας πολυετούς ενασχόλησης.

Όσο για την πρόταση των εργαζόμενων περί δημιουργίας ενός αυτόνομου οργανισμού αμφισβήτησε τη δυναμική της πρότασης, με το σκεπτικό ότι το σωματείο των εργαζομένων αντιπροσωπεύει 80 από τους συνολικά 400 εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back