Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποια ίδια επαγγελματικά δικαιώματα;

Εικόνα του άρθρου Ποια ίδια επαγγελματικά δικαιώματα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2020, 14:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας (μέσω νομοθετικής διάταξης) να δώσει ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σε πτυχιούχους κολεγίων και ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση, έχει προκαλέσει ένα ντόμινο αντιδράσεων.

Με τη νομοθετική διάταξη, θα πρέπει να εγγράφονται υποχρεωτικά πλέον στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) οι πτυχιούχοι κολεγίων στην ειδικότητα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και στο Οικονομικό Επιμελητήριο οι απόφοιτοι της ειδικότητας του οικονομολόγου και του λογιστή φοροτεχνικού.

Το υπουργείο Παιδείας για αυτή την απόφασή του επικαλείται τη συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το ΤΕΕ να το κατηγορεί ότι ψεύδεται και να ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση.

Την ίδια ώρα, τις δυνάμεις της ενώνουν όλες οι Αρχιτεκτονικές Σχολές της χώρας με κοινή τους ανακοίνωση. Με την ανακοίνωσή τους ζητούν την άμεση ανάκληση της σχετικής διάταξης που αποδίδει άδεια άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα μηχανικού σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού.

«Την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων μηχανικών, που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο, εξασφαλίζουν μέχρι σήμερα πιστοποιημένες πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα. Οι σπουδές αυτές ακολουθούν ενιαία κριτήρια, διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, την εθνική νομοθεσία και τις δεσμεύσεις της χώρας μας ως μέλους του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης» τονίζεται.

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και σε δικό της ψήφισμα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τις ενέργειες που θα αναλάβει το ΤΕΕ προκειμένου να μην προχωρήσει η όλη υπόθεση.

Και για την Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας «υπονομεύει τους απόφοιτους των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, τη στιγμή, μάλιστα, που οι Σχολές αυτές παρά την παρατεταμένη κρίση που ακόμα βιώνει η ελληνική κοινωνία και παρά τη σχεδόν μηδενισμένη χρηματοδότησή τους, συνεχίζουν να διατηρούν ψηλά το κύρος και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου». Και σημειώνεται επίσης στο ψήφισμα ότι «πρόκειται για Σχολές που διαθέτουν πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού, ικανό και αναγκαίο να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο των γνώσεων και την επάρκεια των προσόντων που απαιτούνται για επαγγέλματα τόσο κρίσιμα για την κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back