ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδηλασία πίστας: όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Εικόνα του άρθρου Ποδηλασία πίστας: όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2023, 16:30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σαν παιδιά, η στιγμές που οι γονείς μάς μας μάθαιναν να κάνουμε ποδήλατο, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές αναμνήσεις της ηλικίας, και πιθανώς από αυτές με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία.
Η στιγμή δε, που εγκαταλείπαμε την ανάγκη της χρήσης “βοηθητικών” ροδών, και ήμασταν πλέον σε θέση να εξερευνήσουμε τη γύρω περιοχή και να απολαύσουμε βόλτες με τους φίλους μας, ήταν ανεκτίμητη.

Η ποδηλασία αποτελεί ένα χόμπι με υψηλή αθλητική αξία, ενώ το ποδήλατο είναι κι ένα εξαιρετικό μέσον μεταφοράς, οικονομικό στην αγορά, τη χρήση, που χαρίζει ευελιξία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Οι συνθήκες του τόπου διαμονής μας ωστόσο, δεν ευνοούν πάντοτε την υιοθέτηση της συγκεκριμένης συνήθειας ευτυχώς όμως, προσφέρονται εναλλακτικές, όπως κλειστοί ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για ποδηλασία, δηλαδή πίστες ποδηλασίας.

Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, αφού μια πίστα έχει συγκεκριμένη μορφή και διαφέρει αρκετά από έναν απλό προστατευμένο χώρο. Για τους λάτρεις όμως του σπορ είναι μια εξαιρετική λύση. Εσύ, ξέρεις τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να εξασκείσαι στην ποδηλασία πίστας; 

  • Εξοπλισμός και Ασφάλεια

Είναι αυτονόητο, πως πρώτα από όλα θα πρέπει να προμηθευτείς με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δηλαδή το κατάλληλο ποδήλατο. Ίσως δε γνώριζες ότι αυτά που χρησιμοποιούνται στην πίστα διαφέρουν από τα τυπικά. Τα ποδήλατα πίστας της Fidusa έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και αεροδυναμική, και κυρίως είναι αρκετά ελαφρύτερα, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που δημιουργεί η κλίση της πίστας, και να ευνοούν την ισορροπία και την ανάπτυξη ταχύτητας.

Προμηθευτείτε απαραιτήτως με το κατάλληλο προστατευτικό κράνος, και γάντια ποδηλασίας, ενώ επίσης τα παπούτσια θα πρέπει να έχουν άκαμπτη σόλα για την αποτελεσματική μεταφορά ισχύος και τα ρούχα να επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων.

  • Καθοδήγηση και Εκπαίδευση

Παρότι μπορεί να είσαι ήδη εκπαιδευμένη στο βασικό χειρισμό και κυρίως στην ισορροπία, θα χρειαστείτε έναν έμπειρο ποδηλάτη πίστας ή έναν προπονητή για να ρυθμίσετε σωστά τις θέσεις των εξαρτημάτων.
Έπειτα, θα χρειαστεί να εξασκηθείτε με τις σχετικές τεχνικές χειρισμού, δηλαδή την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες και τις στροφές με μεγάλη κλίση.

Ένας τοπικός ποδηλατικός σύλλογος, ή ένα τμήμα μαθημάτων για αρχάριους θα σας εντάξει σε συνεδρίες προπόνησης που συνδυάζουν την τεχνική, την ασφάλεια και την εκπαίδευση. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν προπονητή, ειδικά αν σας ενδιαφέρει το αγωνιστικό κομμάτι.

  • Προετοιμασία και Εξάσκηση

Η εξάσκηση στην ποδηλασία πίστας, δεν περιλαμβάνει μόνο το χρόνο που επενδύουμε συγκεκριμένα σε αυτή, αλλά και την προπόνηση εκτός, με κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας που βοηθούν το σώμα μας, ώστε να μπορούμε αργότερα να βελτιωθούμε στο άθλημα.


Έτσι λοιπόν, θα πρέπει κάποιος να μεριμνά για τη συνολική του φυσική κατάσταση, ενδυναμώνοντας το κάτω μέρος του σώματός του και το καρδιαγγειακό του σύστημα. Τέλος, διατάσεις και ασκήσεις ευελιξίας, μπορούν να βοηθήσουν στην τοποθέτηση του σώματος στο ποδήλατο και την προσαρμογή του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back