ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο… της έντασης και των ερωτημάτων

Εικόνα του άρθρου Το Πνευματικό Κέντρο… της έντασης και των ερωτημάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2022, 18:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών βιώνει μια δύσκολη κατάσταση, με τους εργαζόμενους σε όλες τις δομές να βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα.

Η αρχή έγινε από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού και το κλείσιμο του ΚΔΑΠ Νεοκαισάρειας. Και ακολούθησαν η Σχολή Χορού και το Δημοτικό Ωδείο. Οι καθηγητές του Ωδείου αντιδρούν στην περικοπή προσωπικού και στη μείωση των προβών και των εκδηλώσεων για τις διάφορες ορχήστρες. Στη Σχολή Χορού υπάρχει επίσης αναστάτωση για τον τρόπο προσλήψεων και για λειτουργικά ζητήματα, με γονείς και μαθήτριες της σχολής να κάνουν λόγο για έλλειψη θέρμανσης, καθαριότητας και ασφάλειας.

Διαβάστε: Γονείς-μαθήτριες σχολής χορού: Έλλειψη θέρμανσης, καθαριότητας και ασφάλειας

Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και αύξηση διδάκτρων.

Στα όσα γίνονται η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου προσπάθησε να δώσει κάποιες απαντήσεις, αρκετές από τις οποίες ήταν ανακριβείς και μη πειστικές. Η ουσία είναι ότι η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο για την εξυγίανση μιας δημοτικής επιχείρησης η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών. Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα έρχεται να παρέμβει σήμερα με ανακοίνωσή της και με αφορμή τη σημερινή επιστολή γονιών-μαθητών της Σχολής Χορού («η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης» όπως σημειώνει). Επιρρίπτει δε σαφώς τις ευθύνες στον ίδιο τον δήμαρχο.

«Ο δήμαρχος, που στο παρελθόν υπήρξε και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, ανέλαβε εργολαβικά της διάλυση του μεγαλύτερου φορέα πολιτισμού του Δήμου. Η πρωτοφανής στα χρονικά αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων, γονέων και μαθητών αποδεικνύει του λόγου το αληθές» τονίζει.

Η παράταξη θέτει τα εξής ερωτήματα, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα ερωτήματα έχουν ως εξής:

-Το Πνευματικό Κέντρο διαθέτει πέντε μουσικά σχήματα. Τη συμφωνική ορχήστρα, τη φιλαρμονική, την μπαντίνα, τη χορωδία και την παιδική χορωδία Do Re Mi. Την ίδια ώρα αμείβει έξι μαέστρους. Γιατί; Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει άρτια με λιγότερους, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πόρων;

-Απ’ αυτή την εξοικονόμηση δεν θα μπορούσε να προσλάβει καθηγητές στο ωδείο με βάση την αρχική προκήρυξη, αντί να μειώνει τις θέσεις αυτών; Άλλωστε η ανταμοιβή των καθηγητών είναι ανταποδοτική, γιατί σημαντικό μέρος της καλύπτεται από τα δίδακτρα των μαθητών.

-Το «παράρτημα» της Ανατολής υπό ποιους όρους λειτουργεί και πόσο κοστίζει; Αληθεύει ότι οι μαθητές του πληρώνουν λιγότερα δίδακτρα δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με την κεντρική δομή; Αληθεύει ότι η διοίκηση διαβεβαιώνει τους γονείς ότι οι μαθητές του θα λάβουν πιστοποιημένο πτυχίο;

-Στην προσπάθεια προσέλκυσης μαθητών στο ωδείο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους και να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τα ιδιωτικά ωδεία, τι έχει κάνει η διοίκηση σε σχέση με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων προβολής και διαφήμισης;

-Ισχύουν τα όσα καταγγέλλουν γονείς και μαθητές για τις συνθήκες στη σχολή χορού;

-Γιατί μειώθηκαν οι πρόβες των μουσικών συνόλων και κυρίως της συμφωνικής ορχήστρας; Υπάρχουν έγγραφες εισηγήσεις των καθ’ ύλη ειδικών (μαέστρων) ότι με τις μειωμένες πρόβες θα επιτευχθούν τα επιθυμητά ποιοτικά αποτελέσματα; Θα πραγματοποιηθεί φέτος η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας;

Σε αυτό το σημείο, η παράταξη δίνει τα… εύσημα στη δημαρχιακή της θητεία κατά την οποία, όπως αναφέρει, η Συμφωνική Ορχήστρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο.

«Στεκόμαστε με αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών του Πνευματικού Κέντρου, γιατί πιστεύουμε ότι πάνω από όλα είναι ένας αγώνας για τον πολιτισμό και την παιδεία» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back