ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθηγητές Δημοτικού Ωδείου: Μια απάντηση στην Ελ. Ακονίδου

Εικόνα του άρθρου Καθηγητές Δημοτικού Ωδείου: Μια απάντηση στην Ελ. Ακονίδου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2022, 19:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων έρχεται να απαντήσει στην αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου για τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Οκτωβρίου.

Οι καθηγητές δεν αμφισβητούν ότι η οικονομική κατάσταση του Πνευματικού Κέντρου δεν είναι καλή. Ωστόσο εκτιμούν ότι η προσπάθεια της διοίκησης να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά, επηρεάζει μόνο τους καθηγητές των εκπαιδευτικών δομών «σαν να είναι οι αποκλειστικοί ‘υπεύθυνοι’ για το υπερβολικό έλλειμμα», όπως και ότι οι μειώσεις των θέσεων εργασίας και των περικοπών των προβών δεν αρκούν για να «θεραπευτεί» το Πνευματικό Κέντρο. Προσθέτουν δε ότι η συρρίκνωση των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δομών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια των εσόδων.

Ο Σύλλογος, καταρχάς, δίνει τη δική του ερμηνεία για τους αριθμούς που παρουσίασε η κα Ακονίδου: μέσος όρος σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο 606 κατά τα χρόνια 2012-2020 και μέσος όρος σπουδαστών 485 τη διετία 2020-2022. Οι καθηγητές αναφέρουν ότι η μείωση που παρουσιάζεται στο μαθητολόγιο εκείνης της περιόδου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μαθητές της χορωδίας, οι οποίοι δεν εγγράφηκαν το 2021-22 καθώς δεν επιτρεπόταν η λειτουργία των φωνητικών συνόλων. Όσο για μειωμένα έσοδα, αναφέρουν ότι η διοίκηση της κας Ακονίδου ήταν που αποφάσισε απαλλαγή των μαθητών από τα δίδακτρα κατά την πρώτη καραντίνα και μείωση κατά 50% των διδάκτρων κατά τη δεύτερη καραντίνα, παρότι τα μαθήματα συνεχίζονταν διαδικτυακά.

«Η μείωση των εσόδων και τα πενιχρά οικονομικά του Πνευματικού Κέντρου, χρειάζονται ένα πλήρες και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης, ώστε να επανακάμψει και να εξυγιανθεί. Το γεγονός ότι ‘δεν έχω χρήματα’, αντιμετωπίζεται με μειώσεις σε θέσεις εργασίας, ώρες προβών, εκδηλώσεις και συναυλίες, δεν είναι δύσκολο να το σκεφθεί και να το εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε. Η δική σας όμως ικανή και εμπνευσμένη ηγεσία, οφείλει να επιδιώξει λύσεις που θα αυξήσουν τα έσοδα με τρόπους αποτελεσματικούς, χωρίς να μειωθεί το πολιτιστικό προϊόν στην πόλη μας, στηρίζοντας τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους και αυξάνοντας την παρουσία των τοπικών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει ο Σύλλογος.

Όσο για την περικοπή τριών θέσεων ΙΔΟΧ στο Δημοτικό Ωδείο, ο σύλλογος αναφέρει ότι τα υπόλοιπα ωδεία στην πόλη προχωρούν σε αύξηση του διδακτικού τους προσωπικού «γιατί αυτό απλά σημαίνει περισσότερους μαθητές και άρα περισσότερα έσοδα για κάθε Ωδείο».

Oι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου αναφέρονται ακόμη και στο ότι οι συμβάσεις με το προσωπικό δεν έχουν υπογραφεί ακόμη. «Πέρυσι οι συμβάσεις ξεκίνησαν πάλι με καθυστέρηση στις 12 Οκτωβρίου, ενώ θα μπορούσαν να είναι έτοιμες από την 1η Οκτωβρίου, όπως θα έπρεπε να είναι και φέτος. Έτσι, τα δίδακτρα του 1ου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου, χάθηκαν ξανά από ολιγωρία της διοίκησης, ενώ θα κληθούν και πάλι οι καθηγητές να βρουν επιπλέον χρόνο για να τα αναπληρώσουν, προκειμένου να εισπραχθούν ετεροχρονισμένα» τονίζουν.

Ο Σύλλογος, απευθύνοντας τη σχετική επιστολή τους στην κα Ακονίδου υπογραμμίζουν: «Δεν αρκεί η τίμια και ξεκάθαρη παραδοχή της μείωσης των εσόδων επί της θητείας σας, αλλά χρειάζεται μια τολμηρή παρέμβαση που θα οδηγήσει το Πνευματικό Κέντρο και τις δομές του στη σταδιακή εξυγίανση, με απλούς και στοχευμένους τρόπους, διατηρώντας γύρω του όλους τους εργαζομένους να το υποστηρίζουν σαν μια γροθιά, έχοντας όλους τους πολίτες αρωγούς σε κάθε του εκδήλωση και δραστηριότητα και ενεργοποιώντας όλες τις υγιείς πολιτιστικές δυνάμεις σε μια στεντόρεια φωνή διεκδίκησης πόρων από την κεντρική διοίκηση, τους χορηγούς, τους ευεργέτες και την τοπική κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back