ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλατεία με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

Εικόνα του άρθρου Πλατεία με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017, 18:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις μήνες μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων ανάπλασης της πλατείας Πύρρου βρίσκεται «στον αέρα». Την προκήρυξη του διαγωνισμού υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων (σ.σ. η προκήρυξη δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα του Δήμου www.ioannina.gr).

Η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας της πόλης, μετά την προ δεκαετίας «ανάπλασή» της στο πλαίσιο της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ, αποτέλεσε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για τους δημόσιους χώρους. Ο διεθνής διαγωνισμός θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Το δημαρχείο ευελπιστεί ότι μέσα από την όλη διαδικασία θα προκύψουν σύγχρονες και πρωτότυπες αρχιτεκτονικές προτάσεις, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

 «Η κεντρική πλατεία κατά το παρελθόν ταλαιπωρήθηκε. Γι’ αυτό και πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, ένας δημόσιος χώρος αντάξιος των Ιωαννίνων. Ένας χώρος που θα τον χαίρονται όλοι οι Γιαννιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας. Με έναν σοβαρό σχεδιασμό προχωράμε στην ανάπλαση τοποσήμων της πόλης μας τα οποία βανδαλίστηκαν κατά το παρελθόν. Ξεκινήσαμε με την ‘Όαση’ (σ.σ. αποκατάσταση του κτιρίου του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη μέσω του ΕΣΠΑ) η οποία για χρόνια ήταν αφημένη στην τύχη της και προχωράμε με την κεντρική πλατεία» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέκγας.

Σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας αναφέρει ότι η επιλογή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έγινε με το σκεπτικό πως «θα οδηγηθούμε όχι μόνο σε ένα έργο άρτιο από τεχνικής άποψης, αλλά και σε ένα έργο που θα έχει την κοινωνική νομιμοποίηση που έχει ανάγκη η πλατεία μας που ταλαιπωρήθηκε πολύ στο παρελθόν».

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προβλέψει ένα ποσό 1,2 εκατ. ευρώ στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με την προσδοκία ότι το ποσό αυτό θα καλυφθεί εντέλει από το ΕΣΠΑ (κι όχι από ιδίους πόρους).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back