Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλατεία Μαβίλη: 74 χρόνια μετά

Εικόνα του άρθρου Πλατεία Μαβίλη: 74 χρόνια μετά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2018, 13:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η 25η Μαρτίου δεν είναι μόνο μια εθνική επέτειος, αλλά και μια μέρα που για τα Γιάννενα έχει ιδιαίτερη σημασία. Την ημέρα εκείνη, πριν από 74 χρόνια, 1850 Γιαννιωτοεβραίοι συγκεντρώθηκαν από τους ναζί στην πλατεία Μαβίλη και σε άλλα σημεία, κυρίως μέσα στο Κάστρο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τους 1850, επέστρεψαν 110.

Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά τη μνήμη των ανθρώπων αυτών με τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στην πλατεία Μαβίλη, στον τόπο όπου ξεκίνησε να γράφεται ο τραγικός επίλογος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 25 Μαρτίου, στις 13:30, με ομιλητή τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

Αμέσως μετά, τη μνήμη των Γιαννιωτών Εβραίων θα τιμήσει και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τους σπουδαστές των εργαστηρίων του αλλά και με σπουδαστές του ΙΕΚ Δέλτα, να παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η τελευταία εικόνα», που βασίζεται σε στίχους του ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά. «’Αχ παινεμένα Γιάννινα, ω ανθότοποι των οραμάτων πικρός το πως σας άφησα καημός με βασανίζει’. Με αυτούς τους στίχους του Γιοσέφ Ελιγιά αποχαιρέτησαν οι Εβραίοι τον τόπο τους, τα Γιάννινα, φορτωμένοι επάνω στα καμιόνια, γυρίζοντας τη ματιά τους προς τα πίσω, την 25η Μαρτίου 1944… Αυτή η ματιά που δεν ξέρει γιατί πρέπει να αφήσει το σπίτι του, τόσο βίαια, ένα πρωί έτσι ξαφνικά. Πού την οδηγούν, τι θα απογίνει, τι την περιμένει;» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Τη σκηνοθεσία του δρώμενου έχουν κάνει η Ελένη Δημοπούλου και η Αθηνά Τσικνιά. Επιμέλεια/διδασκαλία κίνησης η Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, μουσική επιμέλεια και διδασκαλία τραγουδιού η Ειρήνη Δόβα, θεατρική αγωγή παιδιών η Αγαθή Τέλη. Συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά: Μαρία Γιαννάκη, Ευαγγελία Δερέκα, Ελπίδα Ιωακειμίδου, Πηνελόπη Καψάλη, Νάγια Κολιοφώτη, Κώστας Κολοκούρης, Χρήστος Κοντονής, Μαριέττα Λαυρεντάκη, Γιώτα Μάστορα, Αναστασία Παπάζογλου, Αγγελική Τσαβαλά, Σωτηρία Τζιούρη, Άρια Τσιούρη, Κώστας Χριστοδούλου.

ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την ίδια μέρα, στις 19:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» στα παλιά σφαγεία, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων διοργανώνουν την παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού με τίτλο: «Άουσβιτς: Έλληνες-Αριθμός Μελλοθανάτου». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Ελισάφ, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τζον Καλέφ Εζρά και ο συγγραφές. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα λεύκωμα για το εργοστάσιο του θανάτου μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων και από ντοκουμέντα από τα αρχεία του Άουσβιτς και άλλων ελληνικών και διεθνών πηγών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back