Για τρεις εβδομάδες, από 16 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου, τα Plásmata ΙΙ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έρχονται στην πόλη των Ιωαννίνων.
Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina θα παρουσιάσουν μια σειρά έργων τέχνης για το ψηφιακό, σε μια διαδρομή κατά μήκος της μεθορίου του Κάστρου και της λίμνης. Πέρα από την έκθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή από τις 18:00 έως τις 00:00, θα υπάρχουν συναυλίες, εργαστήρια, συζητήσεις και περιηγήσεις.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από τη Μαρίνα Σάττι μέχρι την Caterina Barbieri, μουσικούς και djs από τα Γιάννενα, την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα τροχήλατο ραδιοφωνικό στούντιο του Movement Radio της Στέγης.
Τη μουσική «εκκίνηση» της έκθεσης, στις 16 Ιουνίου, θα κάνει η Μαρίνα Σάττι, στην πλατεία Μαβίλη. Το lineup της ημέρας περιλαμβάνει ρετρό κινηματογραφικούς sci-fi ήχους του αθηναίου synthwave παραγωγού ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ, τους reggaeton ρυθμούς της DJ Rosa Pistola από το Μεξικό, τους μελωδικούς ήχους της Ανθής Κύρκου και το ηλεκτρισμένο rap της VIKKIE.
Λίγες μέρες μετά, στις 29 Ιουνίου, στο Ιτς Καλέ θα παρουσιαστεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της ηλεκτρονικής μουσικής, η Ιταλίδα συνθέτρια Caterina Barbieri.
Το Movement Radio θα οργανώσει μια σειρά από μουσικά δρώμενα όλο το διάστημα.
Ακόμη, εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνοδεύσουν την έκθεση. Τα προγράμματα αυτά αφορούν περιηγήσεις για μικρούς και μεγάλους που θα γίνουν σε επιλεγμένα έργα κατά μήκος της παραλίμνιας διαδρομής από τις 17 Ιουνίου, όπως και εργαστήρια για τη συνύπαρξη φύσης και τεχνολογίας, την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τις τεχνικές παραγωγής μαλλιού και τις διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας μανιταριών (περισσότερα και για αιτήσεις ενδιαφέροντος εδώ).
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από ημερίδες και ομιλίες στις 27, 28 και 29 Ιουνίου -για την καινοτομία σε συνδιοργάνωση με την Google και τη Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την τεχνολογική αυτονομία με την Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου, το OpenBionics & New Dexterity Lab, τα Ψηλά Βουνά και το P2P Lab, και για την ενεργειακή δημοκρατία με την "Κοινέργεια".
Επιπλέον, θα παρουσιαστούν εκθέσεις με έργα των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ θα παρουσιαστεί η επόμενη φάση εξέλιξης του ερευνητικού έργου PALIMPSEST με έμφαση στην ένταξη διαμεσικών έργων τέχνης στον ιστό της πόλης των Ιωαννίνων.
Εκτός από το μουσικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα υπάρχει και μία σειρά από περφόρμανς, καθώς τρία έργα της έκθεσης θα ενεργοποιηθούν το Σάββατο 17 Ιουνίου από τις/τους δημιουργούς τους. Ο Πάνος Σκλαβενίτης με το έργο του #thehead | Zéte στήνει μια γιορτή με αφορμή το καρναβαλικό, οι WordMord με το έργο τους Λιμνήμη, Λιμνήμη, Λιμνήμη (μονοπάτια διαφυγής/ θυελλώδη νήματα) καλούν σε μια περιπατητική περφόρμανς με αφορμή ένα μη δυαδικό και υβριδικό πλάσμα της λίμνης, ενώ η Μαρία Λουίζου με το Six breaths per minute μεταμορφώνει κεραμικά γλυπτά σε μουσικά κελύφη εμπνευσμένη από το ηπειρωτικό μοιρολόι κι ενάντια σε κάθε μορφή βίας.
Στις 18 Ιουνίου (11:00-17:00) θα γίνει ένας κύκλος συζητήσεων με τους καλλιτέχνες και τους επιμελητές της έκθεσης, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας των Ιωαννίνων.
Η είσοδος στην έκθεση όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Φωτό: Transfiguration/Universal Everything