ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ίδρυμα Ωνάση, η οικία Γκολέτση και ένας χώρος καλλιτεχνών

Εικόνα του άρθρου Το Ίδρυμα Ωνάση, η οικία Γκολέτση και ένας χώρος καλλιτεχνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2023, 14:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια ιδιαίτερη εορταστική κάρτα, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να γνωστοποιήσει με τον πιο επίσημο τρόπο την αγορά ενός σημαντικού διατηρητέου κτιρίου στην πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για το κτίριο Γκολέτση, στην οδό Τζαβέλλα 9.

Ένα κτίριο που προορίζεται να γίνει πολιτιστικός χώρος. Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Ωνάση επιδιώκει σε αυτό το κτίριο, μετά τις εργασίες αποκατάστασης που θα γίνουν, να λειτουργήσει ένα διεθνές πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας (Artists in Residence) όπως και ένα μέρος του πρότζεκτ ONX που στηρίζει τη δημιουργία πρωτοποριακών καλλιτεχνικών έργων σε σχέση με την εκτεταμένη πραγματικότητα.


Η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, με αφορμή και την έλευση του νέου χρόνου, σημειώνει στην εορταστική κάρτα: «Το σπίτι αυτό θα γεμίσει σύντομα καλλιτέχνες και δημιουργούς./ οι τοίχοι θα φτιαχτούν, και η ιστορία του θα διασωθεί./ μια άγνωστη στιγμή, κάποιος που ένιωσε ποιητής έγραψε αυτή τη φράση: ναι, και;/και ήταν σαν να έλεγε «δώστε σημασία στα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα. Δείτε τι συμβαίνει γύρω σας και μετά μέσα σας»./ όσο για τα άλλα, τα μικρά, τα ασήμαντα, ας λέμε «ναι, και;»./ ο ποιητής έχει δίκιο.

Τα μικρά και τα ασήμαντα, το «ναι, και;», δύο λέξεις που γράφηκαν σε έναν εσωτερικό τοίχο της οικίας Γκολέτση… Αυτό το «ναι, και;» της οικίας Γκολέτση γίνεται μια πρωτότυπη ευχή για το 2024, εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Ίδρυμα Ωνάση, μετά τα Plasmata II, επιδιώκει να έχει παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές αρχές. Το πώς αυτή η συνεργασία θα μετουσιωθεί σε μια πολιτιστική σταθερά, μένει να φανεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back