ΗΠΕΙΡΟΣ

Ανανεωμένος «Σκουφάς» με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση

Εικόνα του άρθρου Ανανεωμένος «Σκουφάς» με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2022, 00:56
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Ίδρυμα Ωνάση ήταν αυτό που χρηματοδότησε την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς».

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ο νέος χώρος εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Νικόλαο Μπανταλούκα και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση,  Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και επισήμων.

Οι εργασίες που έγιναν, είναι: ανακαίνιση της αίθουσας εκδηλώσεων στον α ́όροφο, ανανέωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου, κατασκευή χώρου φουαγιέ, τοποθέτηση νέων φωτισμών, καθισμάτων και κλιματισμού, καθώς και δημιουργία σκηνής (stage).

Επίσης κατασκευάστηκαν διάδρομος πρόσβασης, έξοδος διαφυγής και χώρος υγιεινής ειδικά για ΑμεΑ.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του πυλώνα του Πολιτισμού, ο οποίος εκτείνεται, ειδικά για την περίοδο 2022-23, σε όλη την Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Άρτας, το Ίδρυμα Ωνάση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναγνώρισε στους ανθρώπους του «Σκουφά» έναν σύλλογο «δεμένο αναπόσπαστα με την αστική κουλτούρα, που αναδεικνύει και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της Άρτας των τελευταίων 125 χρόνων. Έναν σύλλογο που κάτω από την ομπρέλα του συναντιούνται διαφορετικές γενιές, στο θεατρικό τμήμα, στη χορωδία, στο τμήμα ελληνικών χορών, στη φιλαρμονική, στο εκδρομικό τμήμα. Με μία λεπτομέρεια για τη δύναμη που έχουν οι συμβολισμοί: έναν Σύλλογο που φέρει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, ενός μοντέρνου ανθρώπου της εποχής του».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι στόχος του Ιδρύματος για την περίοδο 2022-2023 είναι να ανοιχτεί ακόμα περισσότερο στην «άλλη» Ελλάδα και να παρουσιαστούν δράσεις εκτός των τειχών. Πρόσθεσε δε ότι το Ίδρυμα Ωνάση δίνει σημασία στις υποδομές επειδή δίνει σημασία στο περιεχόμενο –και αντιστρόφως. «Αυτό μάλιστα είναι το σημείο που το διαφοροποιεί από αντίστοιχες πρωτοβουλίες: ότι δεν ασκεί μια πολιτική δωρεών και χορηγιών. Αντιθέτως, λειτουργεί περισσότερο ως καταλύτης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες να καλύψουν τις ανάγκες τους» είπε.

Ο κ. Μπανταλούκας αναφέρθηκε στο ιστορικό του κτιρίου του συλλόγου. Όπως είπε, ο σύλλογος ξεκίνησε τις προσπάθειες για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης το 1957, μετά τη σημαντική δωρεά του οικοπέδου της πρώην εβραϊκής συναγωγής από την Εβραϊκή Κοινότητα Άρτης και τη δωρεά του «αέρα» του δημοτικού κέντρου «Αμβρακικόν», νυν «Βυζάντιο», από τον Δήμο Αρταίων το 1963.

Το 1966 δέχτηκε τη δωρεά του σήματος και της επιγραφής του συλλόγου από τον ακαδημαϊκό ζωγράφο Γιάννη Μόραλη. Τα εγκαίνια της στέγης έγιναν στις 5 Ιανουαρίου 1969, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και της αίθουσας εκδηλώσεων.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, τη σπουδαιότητα της αίθουσα αυτής, αλλά και την αναγκαιότητα της ανακαίνισής της, δεδομένου ότι, από το 1969 και μετά, ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει στην αισθητική και στη λειτουργικότητά της. Τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσουν τα αισθήματα μου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και όλου του Συλλόγου για το Ίδρυμα Ωνάση και τα μέλη του. Θα είμαστε εσαεί ευγνώμονες για την απόφασή τους να αναλάβουν τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος του οποίου το αποτέλεσμα βλέπετε όλοι μπροστά και γύρω σας» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back