Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας ούτε παροδική είναι, ούτε βαίνει προς εκτόνωση σύντομα, παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Η τιμή του νερού είναι ένα ζητούμενο και η επιστολή της ένωσης των ΔΕΥΑΙ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, είναι δηλωτική του κινδύνου, αντί για τις μειώσεις στα τιμολόγια (που έχει υποσχεθεί πολλάκις η σημερινή δημοτική αρχή), να εμφανιστούν αυξήσεις, που στα Ιωάννινα θα μεγαλώσουν το ήδη σημαντικό κόστος.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας κοινοποιεί (πάντα από το προσωπικό του email…) την επιστολή του προέδρου της ΕΔΕΥΑ, δημάρχου Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη, με την οποία οι ΔΕΥΑΙ ζητάνε ενίσχυση από το κράτος, ακριβώς για να ανασχεθεί η αύξηση των τιμολογίων.
Στην επιστολή ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι οι ΔΕΥΑΙ είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση. Εκτιμάει ότι «η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, υπερβαίνουν το 40%, ενώ οι αυξήσεις για το 2022 φαίνεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες χωρίς προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης».
Σημειωτέον εδώ ότι κυβερνητικά στελέχη όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις για «αποκλιμάκωση των τιμών έως τον Μάρτιο του 2022».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να διαχειριστούν τις αυξήσεις και ότι «πλέον είναι άμεσος ο κίνδυνος να την μετακυλήσουν στους καταναλωτές, εξέλιξη που δεν επιθυμούν, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να αποφύγουν».
Μάλιστα, «καρφώνει» τον κ. Σκρέκα λέγοντας ότι ήδη, η ΕΔΕΥΑ έχει τους απευθυνθεί με το ίδιο θέμα ξανά, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση.
Υπενθυμίζει ότι ο κ. Πέτσας έχει στηρίξει το αίτημα των ΔΕΥΑΙ, σε πρόσφατες συναντήσεις και «υποσχέθηκε ότι θα έχουμε σύντομα απάντηση». Απάντηση όμως δεν υπήρξε.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρει μόνο τη γενική πρωθυπουργική εξαγγελία «για επιδότηση του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής του μηνός Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις». Εκφράζει την ελπίδα να συμπεριλαμβάνονται και οι ΔΕΥΑ στο μέτρο.
«Δεν έγινε, ωστόσο, καμιά αναφορά στους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021 κατά τους οποίους το ενεργειακό κόστος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν ιδιαίτερα υψηλό» τονίζει.
Τέλος, σημειώνει ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δ.Ε.Υ.Α. που αποτελούν σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της με υψηλό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, απουσιάζουν τελείως από τον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό θέμα παρότι πλήττονται με σφοδρότητα από το πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα πλήξει την κοινωνία με απρόβλεπτες επιπτώσεις».
Παρεμπιπτόντως, ο Δήμος Ιωαννιτών δέχεται ήδη κριτική για μη πρόβλεψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στον προϋπολογισμό του 2022.