ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιο κοντά το εργοστάσιο με τα 20 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Πιο κοντά το εργοστάσιο με τα 20 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2016, 17:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ακόμη βήμα έγινε για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του έργου από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 20,7 εκατ. ευρώ. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα.

Ο προϋπολογισμός του εργοστασίου, που βασίζεται στο μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ. Τα 20,7 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή του Δημοσίου στο έργο. Το υπόλοιπο ποσό πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιώτη-ανάδοχο του έργου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία και είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο δεν παρέλειψε να ασκήσει την κριτική της στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορές και επιλογές που δυσχέραιναν την υλοποίηση του έργου αυτού. Το εργοστάσιο θα έπρεπε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2017, αλλά πήγαμε δύο χρόνια πίσω».

Το μόνο που περιμένει πια η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο ιδιώτη.

Παραμένοντας στο «μέτωπο» των σκουπιδιών, η μελέτη-κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, που προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα χρηματοδοτηθεί από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα-Αλβανία» με 1,7 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back