ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΓΝΙ: Επιστροφή στα προ πανδημίας με λιγότερο προσωπικό

Εικόνα του άρθρου ΠΓΝΙ: Επιστροφή στα προ πανδημίας με λιγότερο προσωπικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2022, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό υποδέχεται σταδιακά επισκέπτες σε αριθμούς προ πανδημίας, αλλά το προσωπικό, «ελάχιστα έχει ενισχυθεί ποσοτικά, μόνο με συμβασιούχους και ειδικευόμενους», ενώ έχει «αλλοιωθεί ποιοτικά η σύνθεσή του μετά τις 120+ συνταξιοδοτήσεις και τις 60 αναστολές εργασίας έμπειρων συναδέλφων, τις παραιτήσεις συμβασιούχων και τις αναρρωτικές του διαλυμένου πλέον προσωπικού».

Αυτά καταγγέλλει η η ΑΣΥ ΠΓΝΙ, μεταξύ άλλων.

Σημειώνει ακόμα, στην εκτενέστατη ανακοίνωση, ότι το νέο προσωπικό ορισμένου χρόνου «το οποίο διαρκώς ανακυκλώνεται πριν καν προλάβει να ενσωματωθεί σε κάποιο τμήμα, δεν μπορεί να καλύψει το πρόβλημα εύρυθμης ομαδικής λειτουργίας των τμημάτων. Η δε διαρκής ομηρία των ΣΟΧ και η διαρκής προσδοκία για την νέα προκήρυξη 3700 νοσηλευτών που μετά από 2 χρόνια υποσχέσεων, ξεκίνησε τώρα, για να ολοκληρωθεί μετά από 1,5 χρόνο (σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ) κλείνει την πόρτα σε κάθε άμεση ανακούφιση και δυνατότητα στοιχειώδους κλινικού προγραμματισμού».

Επίσης, αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα ελλείψεων σε μονάδες και κλινικές, με «ιστορικό χαμηλό δεκαετίας στην στελέχωση» και την επιβάρυνση των βαρδιών.

«Πολλοί από τους συναδέλφους είναι σε burn out, αρρωσταίνουν σωματικά και ψυχικά. Ο γιατρός εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας, δεν έχουν κάνει εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου σε κανένα τμήμα του ΠΓΝΙ … διότι δεν τους ζητείται από τη διοίκηση» τονίζει η ΑΣΥ.

Η παράταξη σημειώνει ακόμα ότι η διοίκηση δεν εξέδωσε καν ετήσια αναφορά-απολογισμό. «Τι έχει να κρύψει άραγε;» διερωτάται.

Επιπλέον καταγγέλλει ότι η διοίκηση και η διοίκηση του συλλόγου εργαζόμενων (που πρόσκεινται στη ΝΔ και τη ΔΑΚΕ) έχουν εγκαταστήσει μηχανισμό «καθημερινής εξαγοράς, εκφοβισμού, συγκάλυψης και εξασφάλισης υπακοής».

Για τους ανεμβολίαστους, η ΑΣΥ καταγγέλλει ότι «διοίκηση και σύλλογος επιφυλάσσουν την πιο επιθετική συμπεριφορά. Από την τιμωρητική μετακίνησή τους σε κλινικές άσχετες με την εμπειρία τους, την  επιφύλαξη να λάβουν τις κανονικές τους άδειες όσοι δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης μέχρι και την άρνηση του ΔΣ του συλλόγου να συναντηθεί μαζί τους».

Συμπληρώνει ακόμα ότι «ο μηχανισμός της ΝΔ συμπεριφέρεται ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, που κάνει ότι ‘δεν κατανοεί’ τις διαμαρτυρίες συναδέλφων, αλλά την ίδια στιγμή έχει την πεποίθηση ότι μπορεί όλους είτε να τους καταστείλει είτε να τους εξαγοράσει, θυμίζοντας ως επανάληψη εφιάλτη (σε αναβαθμισμένη έκδοση) την  περίοδο ΣΥΡΙΖΑ- διοίκησης Τσίκαρη, από την οποία βέβαια πήρε την σκυτάλη εμβάθυνσης των αλλαγών του ΠΓΝΙ σε επιχείρηση, που λειτουργεί με το λιγότερο δυνατό «υπάκουο» προσωπικό και την λιγότερη δυνατή χρηματοδότηση, με στόχο την μέγιστη οικονομική απόδοση, για να καταστεί ανταγωνιστικό το ΠΓΝΙ, στην αγορά υγείας του ΝΕΟΥ ΕΣΥ».

Η παράταξη αναφέρει ότι πλέον είναι αδύνατο να ανοίξει ξανά η ΜΕΛ 2 για την αντιμετώπιση του νέου πανδημικού κύματος και κάθε κλινική «θα νοσηλεύει τα περιστατικά της με covid, ασχέτως μεταδοτικότητας σε δικούς της θαλάμους ΜΕΛ, με κατά προτεραιότητα επιβάρυνσης των 2 παθολογικών και της πνευμονολογικής κλινικής, οι οποίες μετατρέπονται εν μέρει σε ΜΕΛ», χωρίς την εξαίρεση για την αιματολογική και ογκολογική κλινική, που υπήρχε στην απόφαση του Φεβρουαρίου. «Εν μέσω Ιουλίου και κορύφωσης του 6ου κύματος, με το προσωπικό να μην μπορεί να προλάβει την διεκπεραίωση της τυπικής λειτουργίας των κλινικών φορτώνεται διευρυμένα με την διαχείριση των covid περιστατικών. Η απόφαση βασίζεται στην παραδοχή ότι νέο προσωπικό δεν θα έρθει, διότι καθορίζει ότι πιθανό άνοιγμα της ΜΕΛ2, θα γίνει με την χρήση προσωπικού από κλινικές που θα αναστείλουνε την δραστηριότητά τους» τονίζει η ΑΣΥ.

Κάνει επίσης αναφορά στο έγγραφο του διευθυντή ΤΕΠ προς τη διοίκηση, ο  οποίος μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι κλινικές αρνούνται την εισαγωγή  βαρεώς πασχόντων ασθενών του ΤΕΠ «με διάφορες δικαιολογίες».
Εκεί, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η  μη συμμόρφωση προς τον ανωτέρω σχετικό νόμο οδηγεί σε πίγκ πόγκ των  ασθενών μεταξύ ειδικοτήτων και σε καθυστερήσεις εισαγωγής των ασθενών  (έως και 7-9 ωρών) στις κλινικές με αποτέλεσμα την λίμναση των ασθενών  στις ελάχιστες (10) κλίνες βραχείας νοσηλείας ΣΕΠ.
Η περιγραφείσα κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για  τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς και αυξάνει τόσο την νοσηρότητα όσο και  την θνητότητα αυτών των ασθενών. Οποιαδήποτε καθυστέρηση βαρέως  πασχόντων στο ΣΕΠ είναι σοβαρό ιατρικό λάθος (malpractice) και φυσικά  πέραν της μη εφαρμογής της βασικής ιατρικής γνώσης η ανυπακοή νόμων  επιφέρει νομικές κυρώσεις».

Η ΑΣΥ τονίζει ότι με αφορμή το έγγραφο «η διοίκηση διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, λες και δεν γνωστό ότι το «στα χαρτιά» αυτοτελές ΤΕΠ, αποτελεί λόγω της υποστελέχωσης του κυρίως σε ειδικότητες ιατρών την αχίλλειο πτέρνα κάθε νοσοκομείου, όπως πρόσφατα πιστοποίησε και η επιστολή 26 δ/ντών ΤΕΠ προς το υπουργείο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3