ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πεζοδρόμια για… κολλημένους με το κινητό

Εικόνα του άρθρου Πεζοδρόμια για… κολλημένους με το κινητό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2017, 13:48
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Όλο και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο εφευρίσκουν διάφορους τρόπους ώστε να καταστήσουν ασφαλέστερες τις διαβάσεις πεζών. Αρκετές από αυτές σας έχουμε παρουσιάσει και μέσα από τη στήλη «Τεχνολογία-Επιστήμη» του «Τύπου» όπως το παράδειγμα της πόλης Eerbeek μιας κωμόπολης στην ανατολική Ολλανδία όπου φώτισε τις διαβάσεις πεζών κάνοντάς τες να μοιάζουν με πλήκτρα ενός γιγάντιου πιάνου. Ή εκείνες της Μαδρίτης όπου ο Christo Guelov τις επανασχεδίασε ώστε να γίνουν περισσότερο αντιληπτές από τους πεζούς. 


Στην Ολλανδία και πάλι η πόλη Μποντεγκράβεν δοκιμάζει ένα νέο σύστημα, που έρχεται να συμπληρώσει τους παραδοσιακούς φωτεινούς σηματοδότες. Πρόκειται για μια λεπτή φωτεινή λωρίδα από φώτα LED που τοποθετείται στο πεζοδρόμιο και, ανάλογα με το χρώμα της (πράσινο ή κόκκινο), δείχνει στον πεζό αν είναι ασφαλές να περάσει απέναντι.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «+Light Line» υλοποιείται από την ολλανδική εταιρεία HIG Traffic Systems, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

Προς το παρόν, οι φωτεινές λωρίδες έχουν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια κοντά σε σχολεία, αλλά σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλα μέρη της ολλανδικής πόλης. Παρόμοια φωτεινά πεζοδρόμια δοκιμάζονται και στη γερμανική πόλη Άουγκσμπουργκ.

Υπάρχουν πάντως και οι σκεπτικιστές που δεν συμφωνούν με την ιδέα, θεωρώντας ότι απλώς βοηθά τους ανθρώπους να γίνονται «ζόμπι του κινητού» τους.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back