Οι αρχαιολόγοι στο Περού αποκάλυψαν έναν σφραγισμένο διάδρομο ηλικίας 3.000 ετών, ο οποίος ονομάστηκε «διάδρομος του κόνδορα» και πιθανότατα οδηγεί σε άλλους θαλάμους στο εσωτερικό αυτού που κάποτε ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα ναών που ανήκε στον αρχαίο πολιτισμό Chavin.
Ο αρχαιολογικός χώρος Chavin de Huantar, που βρίσκεται περίπου 306 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λίμα, είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πολιτισμού, που άκμασε από το 1.500-550 π.Χ. περίπου.
Οι Chavin είναι γνωστοί για την εξελιγμένη τέχνη τους, η οποία συχνά περιλαμβάνει απεικονίσεις πτηνών και αιλουροειδών. Χρονολογούνται από τις πρώτες καθιστικές αγροτικές κοινότητες στα βόρεια υψίπεδα των Περουβιανών Άνδεων, περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν από την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας στην εξουσία.
Οι τελευταίες ανακαλύψεις του Chavin de Huantar επικεντρώνονται σε έναν διάδρομο στο εσωτερικό ενός νότιου τμήματος του ναού που είχε σφραγιστεί λόγω της δομικής αδυναμίας που πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, αλλά που τώρα προσφέρει μια ματιά στις πρώτες ημέρες του.
Ένα μεγάλο κεραμικό κομμάτι βάρους περίπου 37 κιλών διακοσμημένο με κάτι που φαίνεται να είναι το κεφάλι και τα φτερά ενός κόνδορα έχει βρεθεί στο πέρασμα, μαζί με ένα κεραμικό μπολ, και τα δύο αποκαλύφθηκαν τον Μάιο του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η είσοδος.
Ο κόνδορας, ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά στον κόσμο, συνδεόταν με τη δύναμη και την ευημερία στους αρχαίους πολιτισμούς των Άνδεων.
Το συγκρότημα του ναού διαθέτει ταράτσες καθώς και ένα δίκτυο διαδρόμων, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα.
Ο Τζον Ρικ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος του συγκροτήματος του ναού μένει να ανασκαφεί.
Η είσοδος στον «διάδρομο του κόνδορα» εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα του Ρικ χρησιμοποιώντας κάμερες τοποθετημένες σε ρομπότ, επιδιώκοντας να υπερπηδήσει τα συντρίμμια που υπήρχαν καθώς και να αποφύγει τον κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης της αρχαίας αρχιτεκτονικής.
Ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO, ανακήρυξε το Chavin de Huantar μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1985.