ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Περού: Ανακάλυψαν μούμιες παιδιών ηλικίας 1.000 ετών

Εικόνα του άρθρου Περού: Ανακάλυψαν μούμιες παιδιών ηλικίας 1.000 ετών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2023, 10:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αρχαιολόγοι στο Περού έφεραν στο φως τέσσερις μούμιες παιδιών ηλικίας τουλάχιστον 1.000 ετών από έναν ιερό τελετουργικό χώρο που βρισκόταν κάποτε σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές της σημερινής Λίμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά, που ανακαλύφθηκαν τη Δευτέρα μαζί με τα λείψανα ενός ενήλικα, προέρχονται από τον πολιτισμό Ychsma που αναπτύχθηκε στην κεντρική ακτή του Περού πριν από την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας που κάλυπτε μεγάλες εκτάσεις της περιοχής των Άνδεων.

Κάποια λείψανα βρέθηκαν στους πρόποδες μιας σκάλας σε έναν μικρό λόφο που πιστεύεται ότι κάποτε έκρυβε έναν ναό. Ο Luis Takuda, αρχαιολόγος στην περιοχή Rimac της Λίμα, δήλωσε ότι ο ναός πιθανότατα χτίστηκε πριν από 3.500 χρόνια.

«Όλη αυτή η περιοχή είναι ένας πολύ σημαντικός τελετουργικός θάλαμος», δήλωσε ο Takuda. «Οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ κατά τη διάρκεια της περιόδου Ychsma εξακολουθούσαν να το θεωρούν ιερό χώρο και γι' αυτό έθαβαν εδώ τους νεκρούς τους».

Ο Takuda είπε ότι τα κρανία των μουμιών είχαν ακόμη τρίχες. Τα λείψανα βρέθηκαν μαζί με κεραμικά.

Με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η πρωτεύουσα του Περού φιλοξενεί περίπου 400 αρχαιολογικά ερείπια.

Οι μεγαλύτεροι αρχαιολογικοί χώροι του Περού βρίσκονται έξω από τη Λίμα σε μέρη όπως το Κούσκο, το οποίο ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας και έπεσε στα χέρια των Ισπανών κατακτητών τον 16ο αιώνα.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back