ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Το γκρέμισμα του «τείχους της ντροπής» δεν είναι αρκετό

Εικόνα του άρθρου Περού: Το γκρέμισμα του «τείχους της ντροπής» δεν είναι αρκετό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2023, 13:38
ΚΟΣΜΟΣ

Το «τείχος της ντροπής» μήκους 4,5 χιλιομέτρων που χώριζε πολυτελή κτήματα στην πρωτεύουσα Λίμα του Περού από γειτονικές κοινότητες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας γκρεμίζεται μετά από περίπου τέσσερις δεκαετίες, αν και οι διαιρέσεις παραμένουν ισχυρές.

Το τείχος, το οποίο έχει τμήματα ύψους έως και τριών μέτρων και είναι ασφαλισμένο με συρματόπλεγμα, χωρίζει τους ανθρώπους που ζουν σε επισφαλείς κατοικίες σε χωματόδρομους χωρίς βασικές υπηρεσίες από τους κατοίκους μιας ασφαλτοστρωμένης περιφραγμένης γειτονιάς με ευκατάστατα σπίτια, ορισμένα πολυτελή αρχοντικά εξοπλισμένα ακόμη και με πισίνες.

Το τείχος, το οποίο έχει γίνει σύμβολο της βαθιάς ανισότητας στο έθνος των Άνδεων, άρχισε να κατεδαφίζεται χάρη σε μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, μετά από μια τετραετή δικαστική διαμάχη.

«Επηρεάζει την ελεύθερη διέλευση, αλλά και πλήττει την αξιοπρέπεια των γειτόνων», δήλωσε ο δικαστής Gustavo Gutierrez, ο οποίος επιβλέπει την κατεδάφιση. «Είναι ένας διαχωρισμός που χωρίζει δύο κοινωνικές ομάδες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Οι κάτοικοι της πλούσιας συνοικίας La Molina άρχισαν να χτίζουν το τείχος τη δεκαετία του 1980, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ετών βίας από το Φωτεινό Μονοπάτι, μια μαοϊκή επαναστατική ομάδα που σκόπευε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η εκστρατεία του ανταρτοπόλεμου τους οδήγησε σε 20 χρόνια βίαιων συγκρούσεων με τις ένοπλες δυνάμεις του Περού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται περίπου 69.000 άτομα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Με την ήττα της ομάδας, το τείχος επεκτάθηκε τη δεκαετία του 2000, αυτή τη φορά δήθεν για να αποτρέψει την παράνομη κατάληψη γης.

Στο Περού, η μετανάστευση από τις περιοχές των Άνδεων προς την πρωτεύουσα κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 οδήγησε σε μαζική κατοίκηση λόφων στα περίχωρα της Λίμα.

Ο Φρανσίσκο Ντούμερ, δημοτικός σύμβουλος της La Molina, δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα συμμορφωθούν με την απόφαση, αλλά η κατεδάφιση θα μπορούσε να πάρει χρόνο λόγω απρόβλεπτων δαπανών.

«Πρέπει επίσης να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κατασκευής μονοπατιών ή οποιουδήποτε είδους πρόσβασης οχημάτων που να επιτρέψει τη διέλευση στη La Molina από τη Villa Maria del Triunfo», δήλωσε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back