Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 24-04-2018, 21:08
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Περιοδεία στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με πρώτο σταθμό τα Τίρανα, ξεκίνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της Συνόδου της Σόφιας, στις 17 Μαΐου 2018.

Ο Τουσκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, υποστήριξε ότι η πρόσφατη πρόοδος της Αλβανίας είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την θετική πρόταση της Κομισιόν προς στο Συμβούλιο των 28 ώστε να δώσει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας ένταξης στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι για την απόφαση αυτή θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι ο στόχος ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι μακροπρόθεσμος και μοιάζει περισσότερο με έναν αγώνα δρόμου με εμπόδια».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τα δυτικά Βαλκάνια η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας, τονίζοντας ότι πριν ενταχτούν στην ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα