Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας την «προίκα»

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας την «προίκα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2017, 10:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια εποχή που οι μεγάλες αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν παρελθόν και που τα φορολογικά μέτρα είναι πιο βαριά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ευελπιστεί ότι θα φτιάξει μια νέα γενιά αγροτών, πιο επαγγελματική. Το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων να ασχοληθούν σοβαρά με την αγροτική ζωή είναι μεγάλο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυτό δεν οδηγεί πάντα στην απόφαση του να γίνει κάποιος αγρότης.

Το πρόγραμμα νέων αγροτών, για το οποίο οι ηλεκτρονικές αιτήσεις έληξαν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, έρχεται να δώσει ένα πριμ 17-22.000 ευρώ σε όσους τολμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Με την παροχή του πριμ αυτού, ο αγρότης πρέπει να μείνει στο επάγγελμα για μια πενταετία τουλάχιστον (κι όχι για μια δεκαετία όπως ίσχυε στα παλιότερα ανάλογα προγράμματα). Από κει και πέρα, είναι στη… διακριτική ευχέρεια του αγρότη αν θα παραμείνει στο επάγγελμα.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου 13 εκατ. ευρώ. Όπως έχει υπολογιστεί, τα 13 αυτά εκατ. ευρώ μπορούν να πάνε σε 600 νέους αγρότες. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που κατατέθηκαν, φτάνουν στις 300 και αφορούν είτε ζωική παραγωγή είτε φυτική παραγωγή. Σε σύγκριση με τα παλιότερα προγράμματα νέων αγροτών, φαίνεται ότι υπάρχει πιο αυξημένο ενδιαφέρον το οποίο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος.

Πέραν της μείωσης των χρονικών δεσμεύσεων (από 10ετία σε 5ετία), σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι το εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, δεν αποτελεί πλέον κριτήριο επιλεξιμότητας. Ως νέος αγρότης θεωρείται όποιος είναι κάτω από 40 ετών που έχει υποβάλλει ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016. Πάντως, από την όλη ιστορία, για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ότι ο μικρός κλήρος αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα. Για παράδειγμα, για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον, το πρόγραμμα απαιτεί από τον αγρότη να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον εννιά στρέμματα.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back