ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένετε το email…

Εικόνα του άρθρου Περιμένετε το email…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2021, 18:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου τα αποτελέσματα του προγράμματος επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Είχε προηγηθεί η δήλωση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ότι στις ενταγμένες επιχειρήσεις θα καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, οι διαδικασίες για την «επισημοποίηση» των αποτελεσμάτων για τις 4000 περίπου επιχειρήσεις που πήραν το «πράσινο φως», δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση των τεχνικών δελτίων των στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα εκδοθεί η τελική απόφαση η οποία θα κοινοποιηθεί στους δικαιούχους με email.

H Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει επίσης ότι για τις επιχειρήσεις που δεν αξιολογήθηκαν, 4.000 στον αριθμό, η αξιολόγηση των προτάσεων διακόπηκε όταν καλύφθηκε το διατιθέμενο ποσό των 45.000.000 ευρώ, με την κατώτατη βάση βαθμολογίας να είναι το 19.45.

Σε αυτό το σημείο διευκρινίζει ότι ο πίνακας με τις εγκεκριμένες μη  χρηματοδοτούμενες αιτήσεις συντάχθηκε με επιχειρήσεις  οι οποίες αρχικά υποβλήθηκαν από τους επενδυτές με βαθμολογία μεγαλύτερη του 19,45, μετά όμως τη διόρθωση των κριτηρίων με βάση τα υποβληθέντα από τους επενδυτές αρχεία στο ΠΣΚΕ διαμορφώθηκαν σε βαθμό κάτω του 19,45.

Η περιφερειακή αρχή υπεραμύνεται, στη συνέχεια, της επιλογής της να τεθεί ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των 15.000 ευρώ. Αυτή η επιλογή, όπως επισημαίνει, δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης πολύ περισσότερων επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες Περιφέρειες που είχαν θέσει ανώτερα όρια χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή δίνει και την απάντησή της σε αιτήματα, όπως σε αυτό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, για αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κι άλλες επιχειρήσεις που δεν αξιολογήθηκαν στην παρούσα φάση. Η περιφερειακή αρχή επικαλείται σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο κ. Καχριμάνης στο αρμόδιο υπουργείο, με το τελευταίο να δίνει «αρνητική απάντηση, ελλείψει διαθέσιμων πόρων».

Σημειωτέον ότι υπάρχουν και 500 περίπου επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν και που έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση. Γι αυτές τις επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν, ο κ. Καχριμάνης έχει δηλώσει ότι θα διατεθεί άλλο 1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back