Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρειες… χωρίς απαρτία

Εικόνα του άρθρου Περιφέρειες… χωρίς απαρτία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2018, 13:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ολοκληρώθηκε το 6ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στα Γιάννενα, χωρίς όμως να είναι από εκείνα που θα θυμάται ο χώρος για καιρό. Πέρα από τις αντιπαραθέσεις εντός και εκτός μικροφώνου, του προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και τις (λάθος) αναφορές σε γνωμικά, το συνέδριο δεν άφησε τίποτα ιδιαίτερα πίσω του, εκτός από μερικά σημεία, είτε συμβολικά, είτε που πρέπει να αποδειχθούν ουσιώδη. Ενδεικτικό είναι ότι το συνέδριο δεν είχε την τυπική απαρτία για τα καθιερωμένα ψηφίσματα κ.λπ.

Στα συμβολικά, ήταν η βράβευση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη από την ΕΝΠΕ για την παρουσία του στην αυτοδιοίκηση (ο κ. Καχριμάνης είναι και γραμματέας της ΕΝΠΕ). Στα άλλα, ήταν η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για θέματα ισότητας φύλων.

Η αρμόδια υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός υπέγραψαν σύμφωνο με σκοπό  «τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου για την υποστήριξη των θεμάτων που αφορούν την Ισότητα των Φύλων, αλλά και την έμφυλη βία, γίνεται πραγματικότητα».

Η συμφωνία έχει τέσσερις άξονες :


  • Τακτική εκπαίδευση στελεχών, υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού, αλλά και εθελοντών των Περιφερειών, από το ΚΕΘΙ επάνω σε θέματα διαχείρισης θεμάτων ισότητας φύλων και έμφυλης βίας.
  • Δημιουργία υπηρεσιών συμβουλευτικής (και ξενώνων φιλοξενίας, όπου είναι εφικτό) - με πρότυπο καλής πρακτικής τα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ – που, εφόσον δημιουργηθούν με πρωτοβουλία κάποιας Περιφέρειας, θα λειτουργούν υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας Φύλων. Θα βρίσκονται σε δικτύωση με τις υπάρχουσες δομές της ΓΓΙΦ και με το τηλεφωνικό κέντρο 15900 που θα προσαρμοστούν σε αυτή την δικτύωση.
  • Δημιουργία ομάδας εργασίας με τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ε.Ε. και όχι μόνο, με σκοπό την εκπόνηση και εφαρμογή περιφερειακών προγραμμάτων για θέματα Ισότητας Φύλων
  • Λειτουργία υπηρεσιών προώθησης γυναικείας απλής ή συνεργατικής/κοινωνικής επιχειρηματικότητας υπό τις Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας Φύλων, με στόχο την πληροφόρηση, την επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν (ειδικά οι γυναικείες ΚΟΙΝΣΕΠ), την διεξαγωγή ενημερωτικών τοπικών σεμιναρίων ενθάρρυνσης, την λειτουργία τοπικών εκθέσεων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ ανά μήνα ή μόνιμων εκθετηρίων γυναικείων ΚΟΙΝΣΕΠ σε τυχόν αναξιοποίητα ακίνητα.

Κατά τα λοιπά, μια ατάκα του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, αντικατοπτρίζει τη γενική εικόνα:

«Έχουμε νοματαίους που χαιρετιούνται εδώ και λένε ότι είναι πολιτικά στελέχη, καθώς οι πολιτικοί οργανισμοί δεν λειτουργούν» είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «οι αλλαγές να γίνουν από την επαρχία προς το κέντρο, από κάτω προς τα πάνω, να αναδιατάξουμε όλο το πολιτικό δυναμικό».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη, ο οποίος πρακτικά παραδέχθηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, παρότι «ακόμα ελπίζουμε και περιμένουμε οι εκλογές οι βουλευτικές να γίνουν γρηγορότερα από τις αυτοδιοικητικές (…). Μειώνονται οι ελπίδες μας είναι η αλήθεια, αλλά δεν έχουνε εξαλειφτεί ολοκληρωτικά».

Τέλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου άφησε αιχμές κατά του «Κλεισθένη» λέγοντας ότι δίνει «αρμοδιότητες ενοχής» που «ουσιαστικά δημιουργούν μόνο ευθύνες, μόνο υποχρεώσεις(…)αλλά την ίδια στιγμή, όμως, δεν μας δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικής άσκησης αυτών των αρμοδιοτήτων» και συνέχισε:  «Και έτσι μπορεί ο κύριος Βορίδης να παίρνει αγκαλιά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, να γυρνά από γειτονιά σε γειτονιά και να λέει ότι η Δούρου τους έπνιξε, η Δούρου τους έκαψε».

Τέλος, η κα Δούρου δεν… κατάφερε, όπως ο κ. Αγοραστός, να παραθέσει επακριβώς ένα γνωστό απόφθεγμα, κλείνοντας την ομιλία της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back