ΕΛΛΑΔΑ

Δήμοι και περιφέρειες ερίζουν για την αδειοδότηση των ΚΔΑΠ

Εικόνα του άρθρου Δήμοι και περιφέρειες ερίζουν για την αδειοδότηση των ΚΔΑΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2016, 01:00
ΕΛΛΑΔΑ

Στα «μαχαίρια» βρίσκονται πλέον οι Δήμοι με τις Περιφέρειες και ο λόγος είναι η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να μεταφέρει με τροπολογία την αδειοδότηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) από τις δεύτερες στους πρώτους.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισε να ζητήσει την αναμόρφωση της τροπολογίας με την οποία επιχειρείται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επισημαίνει ότι με την κατατεθείσα στη Βουλή τροπολογία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», «θα έχουμε το παράδοξο «αδειοδότης και αδειοδοτούμενος, ελεγκτής και ελεγχόμενος να είναι ο ίδιος φορέας», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Θεωρούμε ότι η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας είναι επιβεβλημένο να συνεχισθεί και δεν συναινούμε με την προτεινόμενη τροπολογία», καθιστά σαφές ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.


Η ΚΕΔΕ

Έντονη είναι η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία χαρακτηρίζει αδιανόητη την απόφαση των Περιφερειαρχών να ασκήσει βέτο στην δρομολογούμενη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «με αυτήν την ανακοίνωση η ΕΝΠΕ έρχεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους δήμους. Αυτό δε θα γίνει ανεκτό από μας. Η πρωτοβουλία τους να θέσουν βέτο δεν τιμά τους περιφερειάρχες και μας βρίσκει απέναντι. 

Εμείς θα επιμείνουμε να προχωρήσει προς ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχαμε συμφωνήσει εξαρχής. Εάν δεν ψηφιστεί είναι για μας casus belli.

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή του Συντάγματος όσον αφορά το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης».

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναθέσει σε ομάδα νομικών, εξειδικευμένων σε ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και υπό την επίβλεψη της Νομικής Υπηρεσίας της, να διερευνήσουν και να στραφούν κατά αποφάσεων των Περιφερειών, που εκτιμάται ότι είναι αντισυνταγματικές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back