ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Περιφερειακό Ταμείο και οι πολιτικές αντιφάσεις

Εικόνα του άρθρου Το Περιφερειακό Ταμείο και οι πολιτικές αντιφάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2022, 23:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος ιδίως τον τελευταίο χρόνο. Μέσω του Ταμείου αυτού διατέθηκαν πιστώσεις 2,5 εκατ. ευρώ για την αποσυναρμολόγηση και τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων από το Ελληνικό στα Γιάννενα.

Για το έργο αυτό, έγιναν δύο συμβάσεις –μία με 1,227 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και μία με 1,227 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η μεν πρώτη αφορούσε τα λειτουργικά μέρη της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-ξιφασκίας της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-ξιφασκίας και η μεν δεύτερη για τα λειτουργικά μέρη της αίθουσας προπονητηρίου-γυμναστηρίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με πρόσφατη γραπτή παρέμβασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζήτησε τα έγγραφα, τις συμβάσεις και τα τιμολόγια για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, όμως, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη), επικαλέστηκε τη νομική μορφή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για να μη δώσει δημόσια τα έγγραφα. Και κάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους να τον επισκεφθούν στο γραφείο του για να δουν τα έγγραφα.

Προφανώς η τακτική «όποιος θέλει, ας έρθει στο γραφείο μου να τα δει», δεν μπορεί να αποτελεί μια λύση για ένα μείζον θέμα. Εξάλλου ναι μεν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά είναι φορέας του Δημοσίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης ανήκουν στους «Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης». Σημειωτέον δε ότι ο κ. Καχριμάνης δεν έφερε ποτέ το σημαντικό θέμα της μεταφοράς του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έπρεπε. Απέφυγε οποιαδήποτε έγκαιρη ενημέρωση. Η όποια ενημέρωση, με αποσπασματικό τρόπο, έγινε αργότερα υπό την πίεση παρατάξεων αντιπολίτευσης και μέσων ενημέρωσης.

Στο διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, τις «ομόφωνες αποφάσεις» (σ.σ. με εξαίρεση το «παρών» του κ. Ζάψα) του οποίου επικαλείται συχνά ο κ. Καχριμάνης για την υπόθεση του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας, προεδρεύει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο περιφερειάρχης. Το Διοικητικό Συμβούλιο δε, συγκροτείται με απόφαση του περιφερειάρχη για πενταετή θητεία, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Ποιοι συμμετέχουν σε αυτό το συμβούλιο; Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, εκτός από τον περιφερειάρχη, συμμετέχουν η σημερινή πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (αναφέρεται η προηγούμενη ιδιότητά της, της αντιπεριφερειάρχη) Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση ως αντιπρόεδρος, ο Γιάννης Κατέρης, περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Ζάψας, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Πασχάλης Ρίζος, μέλος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, ο Χρήστος Γιώτης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ο Νίκος Φασούλης, ως εκπρόσωπος των εργατικών ενώσεων, η Διαμαντούλα Φούφα, αναπληρώτρια προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, και η Ευγενία Μπαλκοπούλου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης ιδρύθηκαν με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων και να στηρίζουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κάθε Περιφέρειας. Οι πόροι του προέρχονται από ποσοστά χρηματοδοτήσεων, από τέλη, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κάθε είδους επιχορηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου έγινε και η αγορά διατηρητέου κτιρίου στην οδό Ανεξαρτησίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back