Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Περιβάλλον «στα γρήγορα»

Εικόνα του άρθρου Περιβάλλον «στα γρήγορα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2020, 17:53
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την πρεμούρα του Υπουργείου Ενέργειας να προωθήσει νομοσχέδιο εν μέσω καραντίνας, «με αλλαγές στην διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων, με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τους δασικούς χάρτες, την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, κ.ά., και φυσικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας».

Το νομοσχέδιο, το οποίο συσπειρώνει εναντίον του πολλούς περιβαλλοντικούς φορείς ήδη, είναι υπό διαβούλευση για δύο εβδομάδες, υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

«Τι και αν το αποτέλεσμα της προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης που ο ίδιος διοργάνωσε εν μορφή ημερίδας στο ΥΠΕΝ στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, ομόφωνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών θα πρέπει να στηριχθεί στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών οι οποίοι όμως θα επιβάλλεται να στηριχθούν» διερωτάται ο πανελλαδικός σύλλογος και σημειώνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 1600 σχολίων που κατατέθηκαν στην -κατ΄ επίφαση μόνο - διαβούλευση του νομοσχεδίου ‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας’ ζητούσαν την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ή στην καλύτερη ασκούσαν δριμεία κριτική».

Ο σύλλογος κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ότι αλλοιώνει το υφιστάμενο σύστημα Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και διαλύει τους φορείς.

«Ως ο βασικότερος λόγος για την πλήρη διάλυση ενός θεσμού 20 χρόνων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, αποτέλεσε το γεγονός ότι ο θεσμός κρίθηκε ως ανεπαρκής και αναποτελεσματικός γιατί δεν έχει επαρκή στελέχωση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Από ποιόν βέβαια κρίθηκε η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα, δεν αναφέρεται» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Παραθέτουν τις θετικές αποτιμήσεις του έργου των φορέων, οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη, όπως αναφέρουν διερωτώνται: «..γιατί να διαλυθεί ένας θεσμός και δεν θεραπεύονται απλώς τα προβλήματα που τον ταλανίζουν τόσα χρόνια, με λίγες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις;».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back