ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Το περιβάλλον μόνο ως φόντο...»

Εικόνα του άρθρου «Το περιβάλλον μόνο ως φόντο...»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2021, 00:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Σε αυτή τη σύναξη το φυσικό περιβάλλον υπήρξε μόνο ως φόντο»: αυτή ήταν η ουσία της κριτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την παρουσία των δύο υφυπουργών Γιώργου Αμυρά και Σοφίας Ζαχαράκη, του περιφερειάρχη Ηπείρου, του δημάρχου Ζαγορίου, των κυβερνητικών βουλευτών Ιωαννίνων και στελεχών στο Μικρό Πάπιγκο, το περασμένο Σάββατο, όπου παρουσιάστηκαν δύο μνημόνια συνεργασίας.

Ο Κώστας Τζιόβας από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής μίλησε επί της ουσίας για μια επικοινωνιακή σύναξη. Για δε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, είπε χαρακτηριστικά:

«Το να επιλέγεις την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος σε ένα μέρος όπως το Ζαγόρι και το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και να μην πεις κουβέντα γι. αυτό, μάλλον έχεις βάλει ένα πολύ θεαματικό αυτογκόλ, όντας  μάλιστα υφυπουργός περιβάλλοντος και όχι ανέμελος παρουσιαστής τουριστικής εκπομπής».

Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων, τα όσα ειπώθηκαν ή μάλλον δεν ειπώθηκαν από τους δύο υφυπουργούς, έρχονται να αποδείξουν την απουσία σοβαρών και ολοκληρωμένων προτάσεων για τον  τουρισμό και τη σύνδεσή του  με την ουσιαστική διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την απουσία πολιτικών και μέτρων  γύρω από το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Τζιόβας ερμήνευσε ως υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, τη μη επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου της προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ, του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών μετά την κατάργηση των διοικητικών συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Πρόσθεσε δε ότι το εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου δεν υπάρχει στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος «σε αντίθεση με το σημαντικό όντως, θεματικό έργο του γεωπάρκο» που το διαχειρίζεται αποκλειστικά η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της Αναπτυξιακής της εταιρίας. Είναι απλά  λάθος η επιλογή της προτεραιοποίησης.  Γεωπάρκο χωρίς ένα ισχυρό και βιώσιμο Εθνικό Πάρκο δεν μπορεί να υπάρξει».

Με αρκετή δόση σαρκασμού, ο κ. Τζιόβας αναφέρθηκε και στην «καινοτόμα ιδέα των μονοπατιών» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης («δοκιμασμένη και  αναμασημένη ιστορία συντήρησης και κατασκευής μονοπατιών -φυσικά πάντα μέσω της γνωστής μεθόδου ανάθεσης των μελετών-, όπως κατά κόρον έγινε την αμαρτωλή δεκαετία του ΄90») και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  χρήσης και πολιτιστικής ή περιβαλλοντικής αξιοποίησης των μονοπατιών από τους επισκέπτες.

«Όσο αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν θέλει να κατανοήσει πως η πραγματική ανάπτυξη έχει ως προαπαιτούμενο την προστασία, την επιστημονική διαχείριση και την αποτελεσματική φύλαξη της βιοποικιλότητας, δεν είναι σε θέση να τη  στηρίξει με τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, δεν τα χρειάζεται και γι αυτό άλλωστε τα καταργεί ή τα τροποποιεί προς το χειρότερο και το πιο… δήθεν αναπτυξιακό» τόνισε.

Ο κ. Τζιόβας κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αφορούν τη στήριξη των θεσμών, όπως είναι οι Φορείς Διαχείρισης, την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την «Πράσινη Μετάβαση» με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής στο ζήτημα της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, έγινε και ένα σχόλιο για την επιχειρούμενη επέκταση των ορίων του οικισμού του Παπίγκου προς την πλευρά της χαράδρας. «Μια επέκταση παράνομη και παράτυπη  για να ωφεληθεί ίσως ένας εν δυνάμει επενδυτής και μαζί να ευνοηθούν και κάποιοι ντόπιοι επιχειρηματίες, παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την προστατευόμενη περιοχή...» είπε ο κ. Τζιόβας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3