Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πέραμα που… ανοιγοκλείνει και η υπουργική επιθεώρηση στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Το Πέραμα που… ανοιγοκλείνει και η υπουργική επιθεώρηση στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2016, 11:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για μια ακόμα φορά επανέρχεται το θέμα λειτουργίας του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο του Περάματος, με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να «κλείνει το μάτι» και αυτός στο αίτημα των τοπικών οικονομιών που βλέπουν στους νέους φαντάρους μια πηγή εσόδου. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ανακοίνωση για την επίσκεψη-αστραπή του υπουργού σε μονάδες των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.

Άλλωστε, η ύπαρξη και λειτουργία των κέντρων νεοσυλλέκτων ήταν πάντα μοχλός πολιτικής πίεσης, αλλά και πολιτικής εξυπηρέτησης των τοπικών πολιτικών, για το «κοινό» τους. Το κέντρο στο Πέραμα άνοιξε επί ΝΔ, έκλεισε επί συγκυβερνήσεων και τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξετάζει «τη δυνατότητα- σκοπιμότητα επαναλειτουργίας του 625 Μ/Π ΤΠ ως ΚΕΝ- ΕΚΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων)». Σημειωτέον ότι έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που το ΓΕΣ είπε την έκφραση «ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής», απαντώντας τότε σε σχετικό αίτημα του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη να μην κλείσουν τα κέντρα Περάματος και Άρτας. Φυσικά, η ύπαρξη ενός κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε μια… πόλη εκλογής βουλευτών, έχει αρκετές ακόμα χρησιμότητες…

Η επίσκεψη του κ. Καμμένου όμως είχε και μια άλλη διάσταση, επίσης πολιτική: στην Ήπειρο δραστηριοποιείται η πιο εχθρική προς αυτόν και την κυβέρνηση ένωση αξιωματικών, η οποία έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση με αφορμή τις εξετάσεις στρατιωτών και φαντάρων για φυματίωση.

Ο κ. Καμμένος ήρθε και για να κατευνάσει κάπως τα πνεύματα, υποσχόμενος ότι από τη νέα σειρά στρατεύσιμων τον Σεπτέμβριο θα έρθουν φαντάροι στις μονάδες προκάλυψης όπου ενίοτε, ειδικά με την τελευταία ΕΣΣΟ, ο κανόνας είναι σχεδόν… «μια-καμία» για τις υπηρεσίες. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρει ότι «για προικοδότηση κυρίως των Μονάδων Προκαλύψεως, το ΓΕΣ έχει σταδιακά αυξήσει, σε ποσοστό έως 20% σε σύγκριση με το 2015, τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών θητείας σε Μονάδες της 8ης και 9ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ, με οπλίτες που κατάγονται από την περιοχή, καθώς και με οπλίτες που εμπίπτουν σε κατ’ εξαίρεση μετάθεση με κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα για την 2016 Δ’ ΕΣΣΟ, η οποία αριθμητικά είναι μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες, τοποθετήθηκε στους εν λόγω σχηματισμούς το 40% της τοποθετημένης δύναμης, με επακόλουθο το ποσοστό επάνδρωσης ειρηνικής περιόδου των υπόψη ταξιαρχιών να αυξηθεί σημαντικά». Τέλος, υπόσχεται ακόμα την ενίσχυση με προσωπικό ειδικοτήτων «γιατροί, χειριστές μηχανημάτων, μάγειρες), με έκτακτες μεταθέσεις οπλιτών που συμπληρώνουν πεντάμηνο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Τέλος, το «ντου» του υπουργού στην παραμεθόριο της Ηπείρου, έχει και μια άλλη διάσταση, πιο μακροπρόθεσμη: την προαναγγελία μιας σειράς δράσεων και ασκήσεων που «βλέπουν» από την άλλη πλευρά των συνόρων. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το δόγμα του υπουργείου Άμυνας επεξεργάζεται σενάρια «θερμών επεισοδίων», είτε από το Βορρά, είτε από την Ανατολή. Επίσης, ο κ. Καμμένος γνωρίζει πολύ καλά και από τη μακρά θητεία του στη ΝΔ ότι η «εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στα σύνορα» εξασφαλίζει ομαλότερο πολιτικό έδαφος…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back