ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέντε μονάδες υγείας μέσα στο 2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2017, 23:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα φάση, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προωθεί ένα διαφορετικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη προβλέπεται να γίνει σε δύο επίπεδα: Τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Τ.Ο.Μ.Υ.) και τα κέντρα υγείας, στα οποία θα περιληφθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου και οι δομές του σημερινού ΠΕΔΥ.

Οι τοπικές μονάδες υγείας, ως νέος θεσμός, φιλοδοξούν να γίνουν τα ιατρεία της «γειτονιάς», όπου θα αναπτυχθεί ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού. Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα παραπέμπει τον ασθενή, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο. Κάθε μονάδα θα στελεχώνεται και από άλλους επαγγελματίες υγείας. Ένας από τους βασικούς σκοπούς των μονάδων αυτών θα είναι να «φιλτράρουν» τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τους ασφαλισμένους για τις υπηρεσίες των νοσοκομείων και ιδιαίτερα των εξωτερικών ιατρείων.

Στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, θα δημιουργηθούν από 8 έως 10 τέτοιες μονάδες. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχουν πέντε μονάδες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Μέσα σε δύο χρόνια, σε όλη τη χώρα, θα αναπτυχθούν 249 τοπικές μονάδες υγείας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως τον παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής Παναγιώτης Νικολόπουλος, οι πρώτες πέντε μονάδες των Ιωαννίνων βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη στέγασή τους. Οι δύο από αυτές θα στεγαστούν σε αντίστοιχα περιφερειακά ιατρεία, και συγκεκριμένα της Ανατολής και της Πεδινής, μία στο ΚΕΠΑΒΙ, άλλη μία στο κτίριο του ΠΕΔΥ ή σε κτίριο που θα παραχωρήσει ο δήμος Ιωαννιτών.


Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η πέμπτη μονάδα προορίζεται να φιλοξενηθεί στο κτίριο που αποκαλείται Περιφερειακό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας στους Αμπελόκηπους, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Παραμένει εδώ και 12 χρόνια άδειο. Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο ανήκει το εν λόγω κτίριο, προκειμένου αυτό να παραχωρηθεί για την τοπική μονάδα υγείας.

«Πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι το κτίριο και ο εξοπλισμός θα παραχωρηθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ» τόνισε. Διευκρίνισε δε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ για την παράλληλη ανάπτυξη εργαστηρίου για ειδικές εξετάσεις δεδομένου ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Όσο για τη στελέχωση των τοπικών μονάδων υγείας, ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί προκήρυξης, σε πανελλαδικό επίπεδο, για πρόσληψη 3000 επαγγελματιών υγείας. Σημειωτέον ότι η λειτουργία των τοπικών μονάδων υγείας θα χρηματοδοτεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3