Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε εταιρικά χρόνια στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Πέντε εταιρικά χρόνια στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2022, 20:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η P&I γιορτάζει αυτό το διήμερο, 2 και 3 Σεπτεμβρίου, τα πέντε της χρόνια στην Ελλάδα και στα Γιάννενα. Η εταιρία που δημιούργησε ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και υπηρεσιών στην πόλη, ερχόμενη από το εξωτερικό, διοργανώνει δύο εκδηλώσεις: η δεύτερη είναι αύριο Σάββατο με συναυλία άνευ εισόδου, με τους Αντώνη Ρέμο, Έλενα Παπαρίζου, Melisses. Το «λαϊκοπόπ» (και αρκετά… cheesy) πρόγραμμα ξεκίνησε από σήμερα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία στο Τεχνολογικό Πάρκο και το εισαγωγικό βίντεο που είχε επίσης… clubbing εισαγωγή, από κομμάτι των Vegas (αν δεν τους ξέρετε, δεν έγινε και τίποτα).

Στα πιο σοβαρά και ουσιαστικά, η P&I είναι μια πολύ μεγάλη εταιρία που για διάφορους συγκυριακούς λόγους, βρέθηκε (και) στα Γιάννενα, δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό χώρο στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας και μόνο σε αυτήν, μιας και όπως ανέφεραν ομιλητές στην εκδήλωση, η εταιρία δεν έχει ελληνικό πελατολόγιο.

Η βασική της αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία είναι οι 142 θέσεις εργασίας που έχει συστήσει και φιλοδοξεί να τις αυξήσει, κατά τα δηλωθέντα. Από αυτές, οι 74 είναι developers, 37 testers και 29 IT, εργαζόμενοι-ες που έχουν την τεχνική υποστήριξη και εξυπηρέτηση πελατών δηλαδή.

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, οι μισοί-ες περίπου είναι απόφοιτοι του Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 20%, του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Άρτας. Επίσης αρκετοί-ες γνωρίζουν γερμανικά, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τα προϊόντα απευθύνονται βασικά στη γερμανική αγορά.

Εν ολίγοις, η P&I είναι μια εταιρία που έκανε… outsourcing ένα κομμάτι της στην Ελλάδα και τα Γιάννενα, όπου βρήκε πολύ και ικανό στελεχικό δυναμικό, καθώς και σαφώς φθηνότερο μισθολογικό κόστος. Οι εργαζόμενοι-ες παίρνουν καλύτερους μισθούς από αυτούς που λαμβάνουν συνήθως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των Ιωαννίνων, ειδικά στη μέση ηλικία των 32 που είναι το «σκορ» της P&I, όντας ταυτόχρονα σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι η Αθήνα ή άλλες IT αγορές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που τονίστηκε είναι ότι η εταιρία έκανε αυτό που κάνουν γενικά εταιρίες του εξωτερικού (και όχι ελληνικές…), δηλαδή να προσλαμβάνουν νέους ανθρώπους, χωρίς εμπειρία. Το «ελληνικό μοντέλο» αντίθετα περιλαμβάνει απαιτήσεις εμπειρίας σε ηλικίες που αυτό δεν είναι δυνατό, «υποκατώτατους» μισθούς, ατέλειωτες «δοκιμαστικές περιόδους» και εξαντλητικά ωράρια.

Κατά τα λοιπά, η αλληλεπίδραση της εταιρίας με την τοπική κοινωνία και οικονομία περιορίζεται σε κάποιες χορηγικές τοποθετήσεις σε αθλητικά γεγονότα και στον… Ρέμο.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, είναι οι υποδομές. Βέβαια, μια εταιρία που φέρνει δύο από τα μεγαλύτερα «ποπ» συμβόλαια για μια ελεύθερη συναυλία, ενδεχομένως να μπορεί να λύσει πιο εύκολα και το πρόβλημα υποδομών της… Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρία δεν πιέζει με τον τρόπο της, τους πολιτικούς παράγοντες, για να κάνουν πιο ευάρεστη την παραμονή της εδώ.

Η εκδήλωση ήταν περισσότερο μια «εσωτερική γιορτή» με καλεσμένους-ες από την τοπική πολιτική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο Τεχνολογικό Πάρκο παραβρέθηκαν στελέχη της εταιρίας από Γερμανία, Ελβετία, Σλοβακία και ο CEO Βασίλης Τριάδης, ο βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η παρουσία της εταιρίας στα Γιάννενα (καθότι κατάγεται από εδώ), μίλησε στα γερμανικά, με ελληνική μετάφραση.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κ.α. Όλοι τους έδωσαν συγχαρητήρια στην εταιρία και ευχήθηκαν για τα 5 της χρόνια στη χώρα.

Τα υπόλοιπα, καιρού επιτρέποντος, στην κεντρική πλατεία το Σάββατο…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back