ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πενήντα χρόνια μουσική οργή

Εικόνα του άρθρου Πενήντα χρόνια μουσική οργή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2020, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από πενήντα χρόνια και μερικές μέρες, οι MotorCity 5, MC5 για τους φίλους, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο.

Μπορεί το Kick out the Jams να ήταν κανονικά το ντεμπούτο τους, ένα χρόνο πριν, αλλά ήταν live album, ηχογραφημένο στο αγαπημένο τους Grande Balroom του Ντιτρόιτ, εκεί που δημιουργήθηκαν, μεγαλούργησαν, αλλά και ξεψύχησαν ως μπάντα.

Οι MC5 υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη. Μουσικά βίαιοι, κοινωνικά μαχητικοί, προσωπικά αυτοκαταστροφικοί, οι «πέντε του Ντιτρόιτ» ήξεραν τόσο να περνάνε καλά στη σκηνή, όσο και να γράφουν μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια του γκαράζ και πρώτοπανκ ροκενρόλ.

Το Back in the USA ήταν κάτι «ενδιάμεσο». Το συγκρότημα ήταν ήδη πολύ γνωστό στην περιοχή του Ντιτρόιτ και μαζί με τους Stooges διαμόρφωναν την πιο σκληρή εκδοχή της, πλούσιας τοπικής μουσικής σκηνής.

Το «Κick out the Jams» όμως οι κριτικοί το είχαν (κακώς…) κράξει αρκετά και τώρα, υπήρχε η ανάγκη για κάτι πιο στούντιο και προσιτό.

Τους ανέλαβε λοιπόν ο Τζον Λάνταου, ο τότε κριτικός του Rolling Stone. Παρεμπιπτόντως, ο (τεράστιος) Λέστερ Μπανγκς, στο ίδιο (θρυλικό) έντυπο, ήταν αυτός που είχε θάψει το Kick out the Jams, τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Λάνταου ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή του. Δεν συμπαθούσε το ψυχεδελικό μουσικό κίνημα και προτιμούσε μια πιο ευθεία εκδοχή του ροκενρόλ. Γι αυτό και ο δίσκος ξεκινάει με ένα τετριμμένο ροκενρόλ κομμάτι, το Tutti Frutti. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά οι οπαδοί «στράβωσαν» με το άλμπουμ.

Ωστόσο, η συνέχεια ήταν καταιγιστική: Tonight, Teenage Lust, Looking at You, Shakin’ Street, Call me Animal κ.α., σε διάρκεια κάτω της μισής ώρας. Οι MC5 είχαν κάνει το «κόλπο» των Ramones πριν τους Ramones και σε συνδυασμό με την «παρακαταθήκη» του Kick out the Jams, σάρωναν όπου έπαιζαν.

Το High Time που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα, ήταν αρτιότερο μουσικά, η μπάντα όμως ήταν ήδη διαλυμένη και χαμένη στις αδυναμίες και την προσωπική κόλαση των μελών της.

Το Back in the USA όμως, ήταν ωμό και χαριτωμένο ταυτόχρονα, γρήγορο και δηκτικό. Ήταν MC5, δηλαδή…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back