ΑΛΜΠΟΥΜ

Και τότε οι MC5 είπαν: Kick out the jams…

Εικόνα του άρθρου Και τότε οι MC5 είπαν: Kick out the jams…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2024, 13:00
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 55 χρόνια, τέτοιες μέρες, οι MC5, Motor City 5 για τους φίλους, κυκλοφορούσαν το πρώτο τους άλμπουμ.

Το Kick out the Jams ήταν ένα κανονικό χάος: καταρχάς, ήταν ένα live άλμπουμ, όχι συνηθισμένος τρόπος για να ντεμπουτάρει ένα συγκρότημα, ακόμα και τω καιρώ εκείνω.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο live βραδιές της πυρηνοκίνητης μπάντας από το Ντιτρόιτ, στο μαγαζί όπου γεννήθηκαν και πέθαναν: το Grande Ballroom, την παραμονή και ανήμερα του Halloween, το 1969.

Ο δίσκος δεν ξεκινούσε με το ομώνυμο, αλλά με το Ramblin’ Rose, που οι MC5 το είχανε πάρει από τα κάντρι χερράκια της Μαριτζόν Γουίλκιν και το είχανε μετατρέψει σε οδοστρωτήρα.

Το ομώνυμο κομμάτι ήταν… σέρβικη βόμβα οδομαχίας.


Το Kick out the Jams (m**ckers) ήταν μια γενική ιαχή της εποχής, μια δήλωση τύπου «άντε και… με τα πάντα σας».

Ο Ρομπ Τάινερ, που αποδήμησε πρώτος εις τόπο χλοερό το 1991, τσακώνει το μικρόφωνο, αμέσως μετά τα εισαγωγικά του «γ.γ.» Τζον Σινκλέρ και ωρύεται μαδερφάκερς κ.λπ., η μπάντα μπαίνει σαν ορεινή πυροβολαρχία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα, το γκαράζ (και γκαράζ πανκ), αν και ήδη υπήρχαν τα προπλάσματα σε διάφορους ήχους και πειραματισμούς, αρκετοί εκ των οποίων γεννιούνταν εκεί γύρω από το Ντιτρόιτ.

Αν έχετε ακούσει πχ για μια άλλη μπάντα, τους Stooges και τον Ίγκι Ποπ, ε, αυτοί μερικά χιλιόμετρα πιο ‘κει πήγαιναν σχολείο…

Οι MC5 όμως δεν ήταν μια απλή κλωτσοπατινάδα με πολιτικό περιεχόμενο.

Το Starship, το πιο παραγνωρισμένο κομμάτι του δίσκου, ήταν ένα κομμάτι που γράφτηκε μαζί με τον τεράστιο Sun Ra.

Επίσης, το Rocket Reducer no 62 ή Rama Lama Fa Fa Fa ήταν άλλη μια μεγάλη συνθετική στιγμή της μπάντας.

Ο δίσκος, ο οποίος «αρνείται πεισματικά να ακουστεί με ησυχία» όπως είχε πει κάποτε ο Τάινερ, θάφτηκε συστηματικά από τους κριτικούς της εποχής, μεταξύ των οποίων ο «πολύς» Λέστερ Μπανγκς.

Σήμερα βέβαια, που από τη μπάντα είναι εν ζωή μόνο ο ντράμερ Ντένις Τόμπσον (και ο αειθαλής Σινκλέρ βέβαια), η αναγνώριση είναι διαφορετική.

Ο δίσκος έτσι και αλλιώς δεν καταλάβαινε τίποτα, όπως και η μπάντα. Στην πολύ σύντομη πορεία τους, οι MC5 έκαναν ακριβώς αυτό που καταφέρνει το Kick out the Jams: να τα κάνει όλα ίσιωμα…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back