Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι μπάντες έχαναν συμβόλαια για τις ιδέες τους

Εικόνα του άρθρου Όταν οι μπάντες έχαναν συμβόλαια για τις ιδέες τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2018, 19:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 16 Απριλίου του 1969, το γραφείο των μάνατζερ των MC5 (δηλαδή ο Τζον Σινκλέρ όταν δεν τον κυνηγούσε η αστυνομία σε πορείες), έλαβε το μήνυμα ότι η Elektra Records έσπασε το συμβόλαιο της μπάντας.

Η αιτία ήταν ότι οι MC5 έβαλαν διαφημιστική καταχώριση στο fanzine του Ντιτρόιτ «Fifth estate» και στην εφημερίδα «Ann Arbor Argus» με το logo τους και την ατάκα «Fuck Hudsons».

Γιατί όμως η μπάντα… πλάκωσε ξαφνικά «στα καντήλια» το κατάστημα;

To Hudsons ήταν μια αλυσίδα καταστημάτων με βάση το Ντιτρόιτ. Ανάμεσα στα αγαθά που πουλούσε, ήταν και δίσκοι βινυλίου. Οι MC5 είχαν κυκλοφορήσει λίγο καιρό πριν το Kick out the jams, που ξεκινούσε με τον Ρομπ Τάινερ να ωρύεται κακές λέξεις στο μικρόφωνο, στην αρχή του τραγουδιού. Το Hudson’s, το οποίο βασικά απευθυνόταν σε αστικές οικογένειες (τότε είχε τέτοιες ακόμα το Ντιτρόιτ), ειδοποίησε την Elektra ότι δεν θα πουλάει το δίσκο.


Οι MC5 αντέδρασαν με τη διαφήμιση, στην οποία μάλιστα καλούσαν τους φίλους τους να «κλωτσάνε την πόρτα» όσων καταστημάτων δεν πουλούσαν εσκεμμένα το δίσκο τους.

Η αλυσίδα απάντησε με «έξωση» όλων των δίσκων της Elektra, η οποία με τη σειρά της απέλυσε τη μπάντα.

Ο λόγος φυσικά δεν ήταν ούτε το «motherfuckers» στο Kick out the Jams (που αργότερα έγινε «brothers and sisters» πάντως, για να κυκλοφορήσει κανονικά ο δίσκος), ούτε η διαφήμιση καθαυτή, αλλά η πολιτική ταυτότητα των MC5. Υποστηρικτές κινημάτων κατά του πολέμου του Βιετνάμ, μνημειώδεις συναυλίες εν μέσω επεισοδίων έξω από το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, εμπλοκή με τους White Panthers, μια πολιτική κίνηση που είχε ιδρύσει ο ίδιος ο Σινκλέρ και πολλά ακόμα.


Οι MC5 δεν έμειναν πάντως «άστεγοι», καθώς τους υπέγραψε σχεδόν αμέσως η Atlantic…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back