ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πενήντα χρόνια άνθρωπος στο φεγγάρι

Εικόνα του άρθρου Πενήντα χρόνια άνθρωπος στο φεγγάρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2019, 17:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πριν από πενήντα χρόνια, ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.

Οι Μπαζ Ώλντριν, Μάικλ Κόλινς και Νιλ Άρμστρονγκ φυσικά, ήταν το πλήρωμα του Apollo 11, το οποίο προσεχώς, θα το δούμε και σε ταινία. Οκτώ χρόνια μετά τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, οι ΗΠΑ άσθμαιναν να ξαναπάρουν την πρωτιά στην κούρσα.

Το Apollo 11 ήταν η πλέον φιλόδοξη αποστολή, τότε. Οι Ώλντριν και Άρμστρονγκ προσεληνώθηκαν με την άκατο, ενώ ο Κόλινς παρέμεινε σε τροχιά με τη μονάδα ελέγχου (που λεγόταν «Κολούμπια», παρεμπιπτόντως)και τους περίμενε για τις 21 ώρες και 31 λεπτά που πέρασαν στην «Βάση Γαλήνη».

Όταν το πλήρωμα των τριών επέστρεψε στη Γη, στη Χαβάη συγκεκριμένα, υποχρεώθηκε να συμπληρώσει το… δελτίο αποστολής και το φορτίο της ακάτου. Ως προέλευση, έγραψαν… «φεγγάρι».

Τους Ώλντριν και Άρμστρονγκ ακολούθησαν άλλοι δέκα αστροναύτες: κατά σειρά, οι Πιτ Κόνραντ, Άλαν Μπιν, Άλαν Σέπαρντ (που έπαιξε και… γκολφ), Έντγκαρ Μίτσελ, Ντέιβιντ Σκοτ, Τζέιμς Ίρβαϊν, Τζον Γουάτς Γιάνγκ, Τσαρλς Ντιούκ, Χάρισον Σμιτ και ο τελευταίος, Γιουτζίν Κίρναν, το 1975.

To απίθανο γεγονός καθήλωσε τους τηλεθεατές στις τηλεοράσεις τους, σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ήταν η δεύτερη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή (στα Γιάννενα, ο κόσμος το παρακολούθησε από τα ραδιόφωνα).

Από το 1975, δεν ξαναπήγαμε στη Σελήνη. Μείναμε με την αστροφυσική και τη μαγεία του Σταρ Τρεκ, περάσαμε στα πιο σοφιστικέ και φιλοσοφημένα, αλλά πάντα φανταστικά σενάρια του σινεμά.

Σήμερα, τα σενάρια τροφοδοτούνται από τον Ίλον Μασκ, που περισσότερο φέρνει σε… evil genius. Η NASA έχει επίσημα «παγώσει» το πρόγραμμα επιστροφής στη Σελήνη, από το 2011, καθώς η κρίση του καπιταλισμού περιόρισε και τα ανθρώπινα σύνορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η NASA, την εποχή των Apollo, λάμβανε το 5% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Σήμερα, παίρνει μόλις το 0,4%...

Αντίθετα, ιδιωτικές εταιρίες όπως η Space X και η Blue Origin, έχουν κάνει ανακοινώσεις για ταξίδι στο διάστημα, σε βάθος πενταετίας.

Το «άλμα για την ανθρωπότητα» πάντως, έκλεισε μισό αιώνα ζωής…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back