ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γιάννης Σπάθας

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Γιάννης Σπάθας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2019, 13:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη βιογραφία των Socrates, αναφέρεται το περιστατικό όπου ένας όνομα και μη χωριό «μεγάλος» και «προοδευτικός» του ελληνικού τραγουδιού, απειλεί τη μπάντα ότι θα της πάρει ένα μέλος της. Το πιο ταλανταντούχο, τον Γιάννη Σπάθα.

Ο Σπάθας πέθανε σε ηλικία 69 ετών και υπήρξε ο μεγαλύτερος έλληνας κιθαρίστας του ροκενρόλ. Μαζί με τον Αντώνη Τουρκογιώργη έφτιαξαν τους Socrates (drunk the conium) και υπήρξαν το πρώτο ελληνικό συγκρότημα για το οποίο ίσχυσε το «αν δεν είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, θα είχαν κατακτήσει τον κόσμο».

Υπήρξε ο ορισμός του βιρουτόζου, αλλά ταυτόχρονα και εμπνευσμένου μουσικού. Μέχρι το 1983 έβγαλε μαζί με τους Socrates έξι δίσκους και έναν ακόμα με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τουλάχιστον τρεις από αυτούς, είναι καταπληκτικοί.

Ο Σπάθας, πολυοργανίστας από μικρός, συνέχισε την καριέρα του συνεργαζόμενος με το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής σκηνής, είτε ως μουσικός, είτε ως ενορχηστρωτής, είτε ως συνθέτης, σε αρκετά διαφορετικά στυλ από αυτό που τον έκανε γνωστό και αγαπημένο.

Αυτά που έκανε τους Socrates όμως, διαμόρφωσαν μουσικές φυσιογνωμίες…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back