ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2022, 23:37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας από τους πιο εμβληματικούς έλληνες εικαστικούς, ο Αλέκος Φασιανός, πέθανε στα 87 του χρόνια. Ο αθηναίος ζωγράφος, καθώς επίσης και μουσικός και συγγραφέας, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στην ΑΣΚΤ, δίπλα στον Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου και έζησε τη μισή του ζωή, σχεδόν.

Η φήμη του έφτασε σε κάθε άκρη του κόσμου και πριν από 9 χρόνια, βραβεύτηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Έχει ασχοληθεί  με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα  και τη Γαλλία (των Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaire κ.ά.).  Έχει επίσης σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα. Ως σκηνογράφος και  ενδυματολόγος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του  Καρόλου Κουν και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και  σύγχρονων έργων. Επίσης έχει εκδόσει δικά του κείμενα, πεζά και  ποιητικά. 

Το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείο του  αθηναϊκού Μετρό. Έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για το έργο του, από  την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν αρκετές  μονογραφίες του. 

Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010  τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d'Honneur  (Officier des Lettres et des Arts).
Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην  Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η τελευταία αναδρομική του  έκθεση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη (2004), με τίτλο Φασιανός,  Μυθολογίες του καθημερινού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές  εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του  κόσμου (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια,  Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν - Μπάντεν 1985, κ. ά.).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back