Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 25-03-2020, 15:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με τα λόγια του Μακρυγιάννη εύχεται για την 25η Μαρτίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας.

Το απόσπασμα που επέλεξε, έχει ως εξής:

«Τότε, εκεί που καθόμουν εις το περιβόλι μου και έτρωγα ψωμί, πονώντας από τις πληγές, όπου έλαβα εις τον αγώνα και περισσότερο πονώντας δια τις μέσα πληγές όπου δέχομαι δια τα σημερινά δεινά της Πατρίδος, ήλθαν δύο επιτήδειοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μισομαθείς και άθρησκοι, και μου ξηγώνται έτσι: «Πουλάς Ελλάδα, Μακρυγιάννη».

Εγώ, στην άθλιαν κατάστασίν μου, τους λέγω: «Αδελφοί, με αδικείτε. Ελλάδα δεν πουλάω, νοικοκυραίγοι μου. Τέτοιον αγαθόν πολυτίμητον δεν έχω εις την πραμάτειαν μου. Μα και να τό’ χα, δεν τό’ δινα κανενός. Κι’ αν πουλιέται Ελλάδα, δεν αγοράζεται σήμερις, διότι κάνατε τον κόσμον εσείς λογιώτατοι, να μην θέλει να αγοράσει κάτι τέτοιο».

…Πατρίδα να θυμάσαι εσύ αυτούς όπου, δια την τιμήν και την λευτερίαν σου, δεν λογάριασαν θάνατο και βάσανα. Κι’ αν εσύ τους λησμονήσεις, θα τους θυμηθούν οι πέτρες και τα χώματα, όπου έχυσαν αίματα και δάκρυα» [Ιωάννης (Μπάρμπα Γιάννης) Μακρυγιάννης].

Ο κ. Μπέγκας προσθέτει ότι «η λευτεριά όταν δεν συνοδεύεται από σοφία, μέτρο, αλληλεγγύη και διάθεση για δημιουργία, μπορεί να καταντήσει σκλαβιά» και εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και σε όλους τους πολίτες «να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια και υγιή».


*Φωτογραφία αρχείου

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα