ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΣ: Στωική αναμονή ή αισιοδοξία;

Εικόνα του άρθρου ΠΑΣ: Στωική αναμονή ή αισιοδοξία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2022, 17:05
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΣ έπαιξε για άλλη μια χρονιά καλή μπάλα, ίσως την καλύτερη των τελευταίων ετών που η ομάδα έχει πάψει να είναι «ασανσέρ» και αναξιόπιστη ποδοσφαιρικά, αλλά αυτό δεν έφτασε.

Η πρωτόδικη καταδίκη αφαίρεσης 5 βαθμών για μια πράξη μεταβίβασης μετοχών, την οποία ο ΠΑΣ αρνείται, κατάργησε τις προσπάθειες των παικτών και του προπονητή στο γήπεδο. Τα ερωτήματα γύρω από την πράξη που έγινε προ επταετίας, αλλά και γιατί η ΠΑΕ ήταν τόσο σίγουρη ότι δεν θα της επιβληθεί η ποινή, παραμένουν. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, σε ένα έτσι και αλλιώς αναξιόπιστο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η άλλη, είναι η πολιτική. Πάντα η μπάλα στην Ελλάδα (και παντού) είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την πολιτική (και τις ψήφους…), ασχέτως αν πρόεδροι ΠΑΕ πλασάρουν υποβολιμαία τάσεις όπως το «no politica» που μόνο τέτοιο δεν είναι.

Ο ΠΑΣ υφίσταται συχνά τις συνέπειες της μικρής εκλογικής και πολιτικής επιρροής της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, όπως έχει συμβεί με πλείστα όσα θέματα, όχι μόνο αθλητικού περιεχομένου. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε με την αίσθηση της αδικίας και «εξαίρεσης» όταν του επιβάλλονταν τιμωρίες επιλεκτικά, με βασική ευθύνη της ΠΑΕ που όφειλε χρήματα σε παίκτες αλλά και της πολιτείας που εξαντλούσε την αυστηρότητά της στον ΠΑΣ, ενώ άλλες ΠΑΕ -πιο ισχυρές και πολιτικά- τη γλίτωναν, όπως το 2003.

Φέτος η κατάσταση είναι κάπως παράξενη: ενώ ο ΠΑΣ περιμένει ακόμα την απόφαση της έφεσης, η οποία εκδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης προεξόφλησε την, εμμέσως υπέρ της ομάδας της εκλογικής του περιφέρειας, απόφαση. Το σοβαρό unfair του πολιτικού προϊσταμένου του αθλητισμού στην Ελλάδα, μάλλον διαβάσανε με ανάμεικτα συναισθήματα οι τοπικοί φορείς του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά αυτοί που σκοπεύουν εκλογικά στον κόσμο του ΠΑΣ. Η βουλευτής Μαρία Κεφάλα για παράδειγμα, στον προσωπικό της λογαριασμό του fb (και όχι στον επίσημο, όπως ο κ. Αυγενάκης), δήλωσε «αισιόδοξη» ότι ο ΠΑΣ θα δικαιωθεί.

O περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, γνωστός για τα οπαδικά του αισθήματα και συμπρωτοστάτης στα κλεισίματα δρόμων του 2003, ήταν μάλλον πιο… στωικός: «Είστε ηθικά και ουσιαστικά οι νικητές με 40 βαθμούς» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb. Για τα τυπικά, βλέπουμε…

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη θεσμική θέση. Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων συζήτησε μεν την πρόταση του έτερου «συμπρωτοστάτη» στις κινητοποιήσεις του 2003 Νίκου Γκόντα για ψήφισμα του σώματος, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Την αντίθεσή του με την απόφαση της τιμωρίας έχει εκφράσει και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θωμάς Μπέγκας.

Ένας άλλος παράγοντας που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν «πολιτικό χώρο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, σε ανάρτηση του Επιμελητηρίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι όποιες προσπάθειες ορισμένων κέντρων, μέσω δικαστικών και άλλων αποφάσεων, να τον αποκλείσουν από τη συμμετοχή του στα playoff, θα πέσουν στο κενό και παράλληλα θα ενώσουν ακόμη περισσότερο τους Ηπειρώτες. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα είναι πάντα ανοιχτό για να συνδράμει στις οποίες ενέργειες χρειαστούν να γίνουν για τη δικαίωση της αγαπημένης μας ομάδας και στην επιστροφή στην θέση της που δίκαια και αγωνιστικά κατείχε».

Την Τρίτη θα φανεί εάν τελικά ο ΠΑΣ θα παίξει στα πλέι οφ, όπως έχει κερδίσει αγωνιστικά το δικαίωμα και η νομική του υποστήριξη (στην οποία συμμετέχουν δύο δικηγόροι και πολιτικά πρόσωπα της πόλης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Χάρης Λαζάνης) θα δικαιωθεί στη σαφή θέση της ότι νομικά δεν συντρέχει λόγος τιμωρίας.

Αν ο ΠΑΣ χάσει την υπόθεση θα είναι η δεύτερη που χάνει μέσα σε μια τριετία, καθώς το 2019 ζητούσε να μην εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση της σούπερ λίγκας και να κερδίσει διοικητικά, ό,τι είχε χάσει στο γήπεδο. Επίσης, αν ο ΠΑΣ χάσει, κάτι που απεύχεται η ομάδα και ο κόσμος της, θα φανεί και πόσο μεγάλο είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back