Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρτε τηλέφωνο για τα ογκώδη. Αν απαντήσουν…

Εικόνα του άρθρου Πάρτε τηλέφωνο για τα ογκώδη. Αν απαντήσουν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2016, 10:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλο και σοβαρότερο είναι το πρόβλημα καθαριότητας ιδίως από τα ογκώδη αντικείμενα που αντιμετωπίζει η πόλη και, παρά τις επανειλημμένες προτροπές, συμβουλές, ακόμα και προειδοποιήσεις από τις τοπικές αρχές, δεν έχει βρεθεί λύση για το μεγάλο πρόβλημα του τέλους του καλοκαιριού.

Οι αιτίες είναι πολλές. Από τη μια, είναι η επιμονή αρκετών κατοίκων των Ιωαννίνων να θεωρούν ότι, όσο τα πράγματα που δεν χρειάζονται δεν είναι στο σπίτι τους, το πρόβλημα της καθαριότητας έχει λυθεί. Η νοοτροπία είναι παλιά και παγιωμένη, όσο και επιβαρυντική για το κοινωνικό σύνολο καθώς ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφήνουν κυριολεκτικά όπου τους βολεύει τα αποτελέσματα της οικιακής ανακαίνισης.

Από την άλλη, είναι η εγνωσμένη πλέον αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας της υπηρεσίας καθαριότητας κάνει έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό. Πέραν από κάποιες σπασμωδικές κινήσεις, αποτελέσματα δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα έχει ξεπεράσει πλέον την «απλή γκρίνια» για άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι λακκούβες στους δρόμους και έχει εξελιχθεί σε καίριο.

Προφανώς, δεν επαρκεί το προσωπικό, το οποίο ας μην ξεχνάμε κάνει ήδη μια δουλειά εξαιρετικά δύσκολη, με τρομερό κόστος. Ούτε αρκετοί συμπολίτες είναι οι πλέον συνεργάσιμοι. Ωστόσο, η ευθύνη του σχεδιασμού ή της απουσίας του βαραίνει πάντα τους υπεύθυνους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης αποδίδει το πρόβλημα κυρίως στον τρόπο που συμπεριφέρονται ορισμένοι πολίτες. «Πρέπει να παίρνουν τηλέφωνο και να παίρνουμε συντεταγμένα. Αν θέλουν να τα μαζέψουμε» λέει στον «Τύπο».

Ωστόσο, το τηλέφωνο στο οποίο κλείνονται τα ραντεβού τις περισσότερες φορές δεν απαντάει. Ή όταν απαντάει, παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος στη βραδινή βάρδια, οπότε και πάλι δεν απαντάει το τηλέφωνο… Ο κ. Κατηρτσίδης αρνείται ότι αυτό συμβαίνει και υποστηρίζει ότι το τηλέφωνο «μιλάει». Έτσι και αλλιώς, αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε οργανωμένη, ούτε αποτελεσματική. Φαίνεται ότι ισχύει περισσότερο το "αν μας πετύχεις, θα έρθουμε", παρά ένα συγκεκριμένο σύστημα καταγραφής του προβλήματος.

Και όταν όμως τα ογκώδη μαζεύονται, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Το περιστατικό που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι από την οδό Σουλίου. Στη μια, είναι οι πολίτες που παράτησαν μια οικοσκευή σχεδόν όπου να ‘ναι τη μια μέρα, πάνω στο πεζοδρόμιο, δίπλα στους κοινούς κάδους. Στην άλλη, είναι η εικόνα στο ίδιο σημείο, όταν τα σκουπίδια «μαζεύτηκαν».


Ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Κατηρτσίδη, προσανατολίζεται στο να αποσύρει τους κάδους ογκωδών, πλην δέκα οι οποίοι είναι μέσω του ΕΣΠΑ και πρέπει να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό φυσικά δεν είναι λύση για το πρόβλημα. Δεν μπορεί η απάντηση στην απερισκεψία και την αδιαφορία μερικών, να είναι η αντεκδίκηση για όλους…

Φέτος το καλοκαίρι, στα Γιάννενα είδαμε περισσότερες διαμάχες με «πολιτικό πρόσημο» για το πού θα πάνε ή δεν θα πάνε τα σκουπίδια και ποιος θα κολλήσει αφίσες και πού, και λιγότερες πρωτοβουλίες για τα καθημερινά προβλήματα καθαριότητας της πόλης. Η οποία πόλη αυτή τη στιγμή, δεν είναι στην... καθαρότερη φάση της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back