Φανερά ικανοποιημένοι, Τρίτη πρωί, οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Μανταλόβας και Τάκης Κατηρτσίδης ανακοίνωσαν ότι από αύριο ξεκινάει το πρόγραμμα αποκατάστασης 50 σε πρώτη φάση παιδικών χαρών, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Ο κ. Μανταλόβας μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «ο δήμος Ιωαννιτών υλοποιεί ένα έργο με όραμα» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί συνδυάζουμε τα λόγια με τις πράξεις».
Γιατί όμως αυτή η ευφορία; Το θέμα των παιδικών χαρών έχει απασχολήσει αρνητικά την κοινωνία των Ιωαννίνων τα τελευταία τρία χρόνια, είτε με τον τραυματισμό παιδιού στην, καινούργια ακόμα τότε, παιδική χαρά του Κουραμπά, είτε με την παιδική χαρά στα Λιθαρίτσια.
Για ένα μεγάλο διάστημα, η αναβάθμιση και πιστοποίηση των χώρων ήταν εκκρεμής, λόγω έλλειψης χρημάτων και τα «πρόχειρα μέτρα» μάλλον προκαλούσαν απορία ή και γέλιο, με τις πινακίδες περί απαγόρευσης χρήσης των παιδικών χαρών.
Από Τετάρτη πρωί, η πρώτη παιδική χαρά όπου θα γίνουν εργασίες θα είναι αυτή στην Πουτέτση, απέναντι από το γήπεδο. Όπως τόνισε ο κ. Κατηρτσίδης, οι εργασίες θα γίνονται σε ομάδες των πέντε χώρων και οι επόμενες τέσσερις θα είναι οι παιδικές χαρές στην Παύλου Μελά, στην Γαριβάλδη, στην πλατεία Χατζή και στο πάρκο Ούλοφ Πάλμε, δίπλα στο εβραϊκό νεκροταφείο. «Επιλέξαμε κεντρικούς χώρους για να έχουμε έναν έλεγχο» τόνισε ο κ. Κατηρτσίδης, επισημαίνοντας ότι τα πιο δύσκολα θα είναι μετά, όταν θα κατασκευαστούν δηλαδή οι χώροι και θα έρθει η ώρα της διατήρησης και φύλαξής τους.
Πριν από λίγες μέρες, ο δήμος Ηγουμενίτσας κατήγγειλε βανδαλισμούς σε νέα παιδική χαρά στην πόλη, προειδοποιώντας μάλιστα για μηνύσεις. «Είναι θέμα όλων μας, θα είναι κρίμα να μη σεβαστούμε το εγχείρημα», κατέληξε ο κ. Κατηρτσίδης, ορμώμενος από το γεγονός αυτό.
Ο κ. Μανταλόβας από την πλευρά του, τόνισε ότι στόχος είναι, στο τέλος του 2017 να υπάρχει τουλάχιστον ένας πιστοποιημένος και ασφαλής χώρος για παιδιά, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. «Το δύσκολο είναι μετά. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι και γι αυτό θα απευθυνθούμε στα παιδιά, στους παππούδες που τα συνοδεύουν συνήθως, στους γονείς», πρόσθεσε αντιδήμαρχος, δίνοντας και αυτός βάρος στην καλή διατήρηση του αποτελέσματος.
Οι εργασίες προβλέπουν, εκτός από τα όργανα, τη συντήρηση δαπέδου, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, τη συντήρηση και τοποθέτηση, όπου δεν υπάρχει, επαρκούς φωτισμού, την υδροδότηση κ.α. Κάθε παιδική χαρά που ολοκληρώνεται, θα περνάει από τις διαδικασίες πιστοποίησης και θα παραδίνεται στο κοινό. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι περίπου 3 βδομάδες για κάθε πεντάδα χώρων.