ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας»: το επόμενο κεφάλαιο

Εικόνα του άρθρου Πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας»: το επόμενο κεφάλαιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 20:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O τρόπος που έχει χειριστεί την υπόθεση του πάρκου «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας», εδώ και πέντε χρόνια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είναι τουλάχιστον πρόχειρος, αυτοσχεδιαστικός και αναξιόπιστος.

Μετά την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να πάει σε μια διαγωνιστική διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» του πάρκου, να «παραχωρήσει» σε ιδιώτη την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου, με εκτιμώμενη αξία 70 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για 31 χρόνια. Η Περιφέρεια Ηπείρου, από τη μεριά της, διαθέτει την έκταση και παίρνει κάποια ανταλλάγματα, όπως ένα από τα πέντε κτίρια έναντι συμβολικού μισθώματος για τη στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο διαγωνισμός έγινε, και καμία προσφορά δεν κατατέθηκε. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στις 10 Απριλίου, κατατέθηκε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μια τεχνική κατασκευαστική εταιρία, τη ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ. «Με την επιστολή του ο εν λόγω οικονομικός φορέας δηλώνει το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει σε διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης, χωρίς να επιθυμεί την ουσιώδη τροποποίηση των όρων με την οποία διακηρύχθηκε…» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Νόμο 4413/2016, επιτρέπεται η διενέργεια νέας διαδικασίας ανάθεσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, εφόσον έχει προηγηθεί κάποιος άγονος διαγωνισμός.

Την ερχόμενη Δευτέρα, η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου θα κληθεί να εγκρίνει τη νέα αυτή διαδικασία η οποία θα συνοδευτεί από πρόσκληση υποβολής προσφοράς στον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα, στην εταιρία ΓΕΡΑΞ δηλαδή.

Η εν λόγω εταιρία είναι επί της ουσίας μια εταιρία με μικρή διάρκεια ζωής, μικρό μετοχικό κεφάλαιο (5000 ευρώ) και με ελάχιστο ετήσιο τζίρο. Και το ερώτημα εύλογο: Πώς μια τέτοια εταιρία μπορεί να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ;

Η ΓΕΡΑΞ ΙΚΕ κάθε άλλο παρά αποκλείεται να αποτελεί έναν μεσάζοντα. Κάθε άλλο παρά αποκλείεται να υπάρχουν τρίτα πρόσωπα ή ένα κοινοπρακτικό σχήμα.

Είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς, στο πλαίσιο της υποβολής προσφοράς, θα πρέπει να κατατεθούν δικαιολογητικά που να επιβεβαιώνουν τη χρηματοοικονομική και τεχνική επάρκεια για την υλοποίηση του «πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back