ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ιδιωτικό πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας»

Εικόνα του άρθρου Το ιδιωτικό πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2024, 13:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H περιφερειακή αρχή Ηπείρου δεν εγκαταλείπει την πενταετή της προσπάθεια να φτιάξει ένα κατ’ ευφημισμό πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας –«κατ’ ευφημισμό» γιατί στην ουσία πρόκειται για υποδομή στέγασης εταιριών τεχνολογίας.

Μετά το «φιάσκο» με την απώλεια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το ομολογούμενο διά της πλαγίας οδού ρίσκο δανειοδότησης (που αποδείχτηκε και με την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δανειοδοτήσει), η περιφερειακή αρχή ακολουθεί τον δρόμο ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας για 31 χρόνια.

Με τη μέθοδο αυτή, έρχεται επί της ουσίας να αντιμετωπίσει το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» ως ένα ιδιωτικό έργο, με την Περιφέρεια να δίνει και να παίρνει κάποια ανταλλάγματα.

Παραχωρεί μια έκταση 22 στρεμμάτων (για τα οποία υπάρχει οικοδομική άδεια)+8 στρέμματα και παίρνει με ένα συμβολικό ετήσιο μίσθωμα το ένα από τα πέντε κτίρια -1.800 τ.μ. από τη συνολική επιφάνεια των 15.000 τ.μ.- που προβλέπονται για το πάρκο, προκειμένου να στεγάσει εκεί νεοφυείς εταιρίες.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης παραχώρησης φτάνει στα 70 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Όπως εξήγησε στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διενέργεια του ανοιχτού διαγωνισμού, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ηπείρου Βαγγέλης Σακκάς, τα 70 εκατ. ευρώ είναι τα εκτιμώμενα, με το πιο δυσμενές σενάριο, έσοδα από τα ενοίκια των εταιριών που θα στεγαστούν συν από κάποιες άλλες δραστηριότητες, όπως η αξιοποίηση του εστιατορίου κλπ.

Ο κ. Σακκάς ήταν το υπηρεσιακό στέλεχος που ανέλαβε να κάνει την εισήγηση. Είναι από τις ελάχιστες φορές που ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έβαλε μπροστά υπηρεσιακό στέλεχος. Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, η πρόταση για τον διαγωνισμό αυτό, ήταν του κ. Σακκά. Η πρόταση δε, δουλεύτηκε από τον ίδιο, από στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και από την Τεχνική Υπηρεσία.

Ο κ. Σακκάς παρέθεσε όντως μια ολοκληρωμένη εισήγηση, απαντώντας και στις ερωτήσεις των παριστάμενων.

Όπως είπε, η λύση της σύμβασης παραχώρησης είναι «μονόδρομος». Εκτίμησε δε ότι το πάρκο είναι αναγκαίο γιατί θα δημιουργηθούν «1000 θέσεις εργασίας». Αναφερόμενος στο κόστος κατασκευής του πάρκου, παρέπεμψε στον προϋπολογισμό των 40 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) όπως τον είχε ετοιμάσει εδώ και ενάμιση χρόνο η Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, με τη σύμβαση παραχώρησης, το κόστος θα είναι 25 εκατ. ευρώ, καθώς, από τη στιγμή που δεν θα είναι δημόσιο έργο, δεν θα περιλαμβάνονται το εργολαβικό όφελος και οι αναθεωρήσεις.

Βέβαια, υπάρχει το ερώτημα αν θα βρεθεί ανάδοχος. Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «θα κάνουμε την προσπάθεια» προσθέτοντας ότι με τη σύμβαση παραχώρησης βγαίνει από τη μέση ο δανιεσμός.

Κατέθεσε όμως και ένα plan B, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές. Όπως έκανε γνωστό, όταν «κόπηκε» το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης, «δόθηκε εντολή από πλευράς του πρωθυπουργού να μας δώσουν από τα χρήματα της κυβέρνησης 15 εκατ. ευρώ». Ήταν την περίοδο που τέθηκε στο προσκήνιο το σενάριο της περικοπής του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του πάρκου «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας», από 40 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ο κ. Καχριμάνης διαβεβαίωσε ότι τα 15 αυτά εκατ. ευρώ «τα έχουμε», και τόνισε ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός καταλήξει άγονος, θα βάλει η Περιφέρεια Ηπείρου το 50% της χρηματοδότησης.

Η αντιπολίτευση, από τη μεριά της, εμφανίστηκε αρκετά μουδιασμένη, λόγω και του αιφνιδιασμού. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος ζήτησε να πάει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «είναι τελείως διαφορετικό αυτό που συζητάμε τώρα με ό,τι συζητούσαμε».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον-Τόπος να Ζεις» Στέφανος Ζούμπας, αφού είπε ότι ως παράταξη δεν είναι κατά της σύμπραξης με ιδιώτη, θα έπρεπε να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη υποδομή το κράτος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας ανέφερε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια ταλαιπωρίας, η Περιφέρεια έρχεται να γίνει από κυρίαρχος, κομπάρσος».

Είναι γεγονός ότι η όλη υπόθεση μέσα σε αυτή την πενταετία έχει περιπλακεί πολύ. Όπως και ότι εξαρχής αντιμετωπίστηκε το πάρκο κυρίως ως πάρκο «στέγασης εταιριών». Τα περί «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» μοιάζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Με το δεδομένο δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει 15 εκατ. ευρώ, «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού», το ερώτημα που δημιουργούνται, είναι αρκετά. 

Γιατί δεν τα διαθέτει να φτιάξει ένα πραγματικό πάρκο έρευνας και τεχνολογίας, από τη στιγμή που έχει διαγνώσει και την ανάγκη στέγασης νεοφυών εταιριών; 

Ή γιατί δεν διαθέτει μέρος αυτών για τη δημιουργία των απαραίτητων δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών) στην επίμαχη έκταση που διαθέτει απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου οι όποιες ενδιαφερόμενες εταιρίες να κινηθούν με τα δικά τους μέσα για την κατασκευή των κτιριακών τους εγκαταστάσεων; 

Γιατί η περιφερειακή αρχή επιμένει να χειριστεί ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ, όταν επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε κάτι ουσιαστικό παρά μόνο να φτιάχνει κλίμα περί δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας; Kαι γιατί εμπλέκεται σε ένα πρότζεκτ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;


ΣΧΟΛΙΑ
Περαστικά μας
Δως μοι φωτορεαλισμώ και ταν γαν (ή τον αγάν) κινάσω - έλασμα από το Μαντείο Δωδώνης, 2024 μ.Χ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back