Όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (κυρίως ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης) είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα με τις αναπλάσεις αστικών χώρων και πάρκων. Η τοπική αυτοδιοίκηση, από την πλευρά της, «αγαπάει» τις αναπλάσεις, καθώς αποτελούν ιδιαίτερα εμφανείς παρεμβάσεις και αντιμετωπίζονται ως απόδειξη του ενδιαφέροντός της για το αστικό τοπίο και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Δεν είναι λίγες οι φορές βέβαια που οι αναπλάσεις αποτυγχάνουν γιατί όσοι και όσες τις σχεδίασαν, δεν «ερμήνευσαν» σωστά τις ανάγκες των κατοίκων. Επίσης , μια ανάπλαση κρίνεται επιβεβλημένη όταν ένας δημόσιος χώρος έχει αφεθεί στην τύχη του επί πολλά χρόνια. Κι εδώ ακριβώς είναι το στοίχημα μιας ανάπλασης: Πώς να μη γίνει το ίδιο με τον «νέο» δημόσιο χώρο;
Ένα τέτοιο στοίχημα καλείται να κερδίσει ο Δήμος Ιωαννιτών, όσον αφορά τον μεγαλύτερο δημόσιο χώρο της πόλης των Ιωαννίνων, το πάρκο Πυρσινέλλα. Η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για την επόμενη μέρα του πάρκου.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο κ. Μπέγκας έκανε λόγο για έναν «μεγάλο πονοκέφαλο» με το σκεπτικό ότι είναι αδύνατη η συντήρηση και η λειτουργία του πάρκου από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Στην εξίσωση έβαλε και το δεδομένο ότι από τη σύμβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπεται η δημιουργία εσόδων, με εξαίρεση τα έσοδα από τη μίσθωση του καφε-εστιατορίου (Γιαννιώτικο Σαλόνι). «Δεν λύνεται το πρόβλημα της συντήρησης και της λειτουργίας με τη μίσθωση του εστιατορίου, Πρόκειται για μία έκταση πολλών στρεμμάτων που χρειάζεται συνεχή φροντίδα» τόνισε και ανέφερε ότι επιδιώκει να έχει μια συνάντηση με τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστη Καβαλάκη.
Το ζήτημα της διαχείρισης του πάρκου την επόμενη μέρα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Η κα Καλογιάννη εκτίμησε ότι απαιτείται η σύσταση οργανισμού λειτουργίας του πάρκου για να μην καταστεί η περιοχή αυτή και πάλι μια «αστική ζούγκλα».
Στο πάρκο Πυρσινέλλα χρειάστηκε να γίνει ανάπλαση επειδή επί πολλά χρόνια δεν συντηρούνταν σωστά. Μετά δε την αποχώρηση του τελευταίου μισθωτή από το καφέ-εστιατόριο (Γιαννιώτικο Σαλόνι) επήλθε και η εγκατάλειψη των κτιριακών υποδομών.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ κινήθηκε προς την κατεύθυνση μιας μεγάλης ανάπλασης, με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ. Μια χρηματοδότηση που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι όπως συνήθως, αυτό το μεγάλο σχέδιο δεν συνοδεύτηκε από αναλυτική έκθεση ή έστω από μια προετοιμασία για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου την επόμενη μέρα. Και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι κάτι που πρέπει να γίνει από την παρούσα δημοτική αρχή.
Η έκταση του πάρκου Πυρσινέλλα κάθε άλλο παρά μικρή είναι: 200 στρέμματα. Το κυρίως έργο της ανάπλασης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του χρόνου. Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2023, με προθεσμία ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2024. Το έργο πήρε, πρόσφατα, παράταση για να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2025.
Διαβάστε: Το εργοταξιακό… πάρκο Πυρσινέλλα